«Ανοιχτό παράθυρο»: Μια πολυπολιτισμική γιορτή στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων

Νέους ορίζοντες γνωριμίας με άλλους πολιτισμούς φιλοδοξεί να ανοίξει η γιορτή «Ανοιχτό Παράθυρο», που συνδιοργανώνεται από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων, την Asante, την Al Masar, τη ΜΚΟ Αιθιοπία και την Αλβανική Ομοσπονδία, με την υποστήριξη των οργανώσεων Lalibela και Melissa. «Στην πολυπολιτισμική αυτή γιορτή συμμετέχουν οργανώσεις και κοινότητες μεταναστών με νομική υπόσταση και κοινωνικοί φορείς που εργάζονται για την ένταξη των μεταναστών. Θέλουμε να αναδείξουμε τις κοινότητες οι οποίες συμμετέχουν με θετικές δράσεις στο δημόσιο διάλογο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νικόδημος Μάινα Κίνυουα, από την Asante.

Ο χώρος των εκδηλώσεων, που ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ, δεν επελέγη τυχαία, αλλά είναι συμβολικός, καθώς βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο Μουσείο Βενιζέλου και γειτνιάζει με τον μνημειακό χώρο των παλιών κρατητηρίων του Διοικητηρίου της ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να λειτουργήσει ως αφετηρία για τη γνωριμία διαφορετικών μεταξύ τους πολιτισμών, μέσα από την παρουσίαση μουσικών και χορών διαφορετικών κοινοτήτων. Παράλληλα, να καταδείξει μέσω της τέχνης ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες διαφορετικών κοινοτήτων στην Αθήνα, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

«Το διήμερο αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μια πολυπολιτισμική γιορτή, η οποία δεν είναι μόνο για διασκέδαση. Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι οι πολίτες και οι δημότες που ζουν στην πόλη, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κοινές παρεμβάσεις που ενδυναμώνουν και το ρόλο του πολίτη και του δημότη της πόλης σε συνεργασία και με το Συμβούλιο Ένταξης των Μεταναστών και με το δήμο της Αθήνας», τονίζει ο Νικόδημος Κίνυουα.

Κατά τη διάρκεια του πολυπολιτισμικού διημέρου, δεν πρόκειται να διεξαχθεί κάποια πολιτική συζήτηση, αν και τα θέματα που απασχολούν τους συμμετέχοντες είναι πολλά και κρίσιμα.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, όπως ο πολιτισμός και οι τέχνες, να φωνάξουμε: συμμετέχουμε, συνυπάρχουμε, συνδιαμορφώνουμε το μέλλον το δικό μας και της πόλης μας», επισημαίνει ο Νικόδημος Κίνυουα.

Τέλος, για πρώτη φορά τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, θα επιχειρήσουν μέσω της πολιτιστικής οδού και πάλι, να δείξουν πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στη χώρα και ποιες είναι οι σκέψεις τους για το μέλλον. «Αυτό, μάλιστα, γίνεται πρώτη φορά, μετά από δική τους πρωτοβουλία, γιατί τα παιδιά θέλουν να μας κάνουν κοινωνούς», καταλήγει ο πρόεδρος της Asante.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα στις 17.00 και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι αργά το βράδυ.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ


Αφήστε μια απάντηση