Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία – Πώς ψηφίζουμε για πρώτη φορά στις τριπλές εκλογές

Με μικροπροβληματα που έχουν να κάνουν με την μη παρουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών (διαβάστε για  το «κόλπο» των δικαστικών αντιπροσώπων κάνοντας κλικ εδώ) άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες για τις (τριπλές) εκλογές  που γίνονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι τις 7 το απόγευμα που θα κλείσουν οι κάλπες και θα έχουμε τα πρώτα exit poll για τις ευρωεκλογές και την Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα, η Singular θα προχωρήσει σε επίσημη πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών γύρω στις 9.30 με 10 το βράδυ της Κυριακής αλλά δεν θα υπάρξει αντίστοιχη ούτε για τις μεγάλες περιφέρειες (Αττική, Κεντρική Μακεδονία) και δήμους (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά).

 Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Πάντως, παρά τις τριπλές κάλπες,  η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι απλή για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των ετεροδημοτών.

Οι εκλογείς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά κέντρα που ψήφισαν και στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών (για να δειτε που ψηφίζετε κάντε κλικ εδώ). Εφόσον στην περιοχή που ψηφίζετε δεν εξελέγη δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα υπάρχουν αναλόγως δύο η τρεις κάλπες.Πρώτα θα κληθείτε να ψηφίσετε για τις ευρωεκλογές , στη συνέχεια για τις δημοτικές και τέλος για τις περιφερειακές εκλογές. Για να είναι πιο εύκολη η διαδικασία οι τρεις φάκελοι θα έχουν διαφορετικό χρώμα. Λευκό για τις δημοτικές εκλογές, γαλάζιο για τις περιφερειακές και ιβουάρ για τις ευρωεκλογές.

Ειδικότερα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα σας δοθούν δύο ψηφοδέλτια για τις δημοτικές και δύο για τις περιφερειακές εκλογές-δηλαδή τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που πέρασαν στον 2ο γύρο. Τα ψηφοδέλτια θα είναι ίδια με αυτά του πρώτου γύρου, απλώς τώρα δεν θα χρειαστεί να βάλετε σταυρό προτίμησης. Εάν το κάνετε εκ παραδρομής τα ψηφοδέλτια δεν θα θεωρηθούν άκυρα αλλά δεν θα ληφθούν υπόψιν οι σταυροί.

Οι ετεροδημότες

Λίγο πιο σύνθετα είναι τα πράγματα για τους 110.000 εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών. Αυτοί θα ψηφίσουν είτε μόνο για τις ευρωεκλογές στον τόπο κατοικίας τους είτε μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον δήμο προέλευσής τους. Για παράδειγμα αν κάποιος ζει στην Αθήνα αλλά είναι εγγεγραμμένος στο Ηράκλειο της Κρήτης είτε θα πάει στο Ηράκλειο και θα ψηφίσει μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είτε θα ψηφίσει στην Αθήνα μόνο για τις ευρωεκλογές. Κι αυτό γιατί αφενός όπως είναι γνωστό ο θεσμός του ετεροδημότη δεν υφίσταται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα ήταν άλλωστε πρακτικά αδύνατο να στηθούν 325 κάλπες για τους ετεροδημότες σε όλους τους δήμους της χώρας, ενώ αν για παράδειγμα σε έναν δήμο υπήρχε μόνο ένας ετεροδημότης από συγκεκριμένη περιοχή θα παραβιαζόταν η μυστικότητα της ψήφου.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε παράταση δύο εβδομάδων στους ετεροδημότες είτε να μεταδημοτεύσουν και να ψηφίσουν και στις τρεις κάλπες στον τόπο κατοικίας ,είτε να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών και να ψηφίσουν τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον δήμο προέλευσής τους.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΤΑ, ΤΡΙΠΛΕΣ ΚΑΛΠΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!