ανοιχτή-πόλη-οι-κάτοικοι-των-εξαρχείω-875980
ΔΗΜΟΙ | 07.11.2022 | 16:35

Ανοιχτή Πόλη: Οι κάτοικοι των Εξαρχείων αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία

Στη σημερινή 44η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων, η Ανοιχτή Πόλη καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής για άσκηση παρέμβασης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενάντια στην προσφυγή κατοίκων των Εξαρχείων που ζητούν την αναστολή εργασιών για την κατασκευή σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Η προσφυγή των κατοίκων αφορά σε ουσιαστικές και τυπικές παραλείψεις σχετικά με την πρόληψη των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον και στα μνημεία / διατηρητέα της περιοχής.

Η στάση μας υπαγορεύτηκε από την κριτική που έχουμε ασκήσει στον κ. Μπακογιάννη για την απαξίωση της διαβούλευσης, για τη μετατροπή ενός κοινωφελούς έργου σε εστία αντιπαράθεσης με τους δημότες και για την προώθηση μιας στρατηγικής έντασης και βίαιης αστυνομοκρατίας στην περιοχή των Εξαρχείων. Η Ανοιχτή Πόλη επανειλημμένα έχει ζητήσει την επανεκκίνηση της διερεύνησης εναλλακτικών δυνατών χωροθετήσεων του σταθμού, που σέβονται το χαρακτήρα και τις προοπτικές της γειτονιάς, προστατεύουν τον ελεύθερο δημόσιο χώρο και εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες της περιοχής – διερεύνηση που η σημερινή κυβέρνηση διέκοψε αυθαίρετα με την εκλογή της.

Η βίαιη καταστολή της συγκέντρωσης κατοίκων για το θέμα στα Προπύλαια, την προηγούμενη Παρασκευή, επιβεβαιώνει ότι η δικαστική παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων είναι μία μόνο όψη της απόπειρας κυβέρνησης και δημοτικής αρχής να ακυρώσουν αυταρχικά το αυτονόητο δικαίωμα των κατοίκων να έχουν άποψη και διεκδικήσεις για την καθημερινότητά τους και όσα την επηρεάζουν. Ο αγώνας τους για συμμετοχή, για δημοκρατία και για περισσότερο ελεύθερο χώρο θα μας έχει συμμάχους.