ανοιχτή-πόλη-να-σταματήσει-η-απαξίωσ-1052155
ΔΗΜΟΙ | 23.07.2022 | 14:22

Ανοιχτή Πόλη: «Να σταματήσει η απαξίωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης»

Ανοιχτή Πόλη: «Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα όταν την περασμένη Πέμπτη κατέρρευσε η οροφή του ιστορικού κτιρίου του Ελληνικού Ωδείου στην οδό Φειδίου.

Το κτίριο ανήκει στον ΕΦΚΑ και έχει παραχωρηθεί προς χρήση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για μοναδικής αξίας τοπόσημο, το οποίο συνδέεται με σημαντικές σελίδες της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης. Η μοίρα του, όπως και τόσων άλλων κοσμημάτων της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αθήνας, υπήρξε η χρόνια εγκατάλειψη. Δήμος και κυβέρνηση, γνωρίζοντας τις εκκρεμότητες αποκατάστασης και τα συνακόλουθα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας, περίμεναν απλά να αρχίσουν κάποια στιγμή να πέφτουν οι τοίχοι του κτίσματος.

Η απαράδεκτη εγκατάλειψη την οποία υπέστη το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου δεν είναι παρά σύμπτωμα της κοντόθωρης πολιτικής των διοικούντων που μετρά την ανάπτυξη της πόλης με ξενοδοχεία και τον δημόσιο χώρο με τραπεζοκαθίσματα. Η δημοτική αρχή οφείλει να αναλάβει το μέρος της ευθύνης της για τη διάσωση και αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου, και να ανταποκριθεί στην ανάγκη των δημοτών για βιώσιμη και ασφαλή καθημερινότητα, σε μια πόλη που σέβεται την ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της».