Ανοιχτή Πόλη: Να απαλλαχθούν από τα δημοτικά τέλη οι απολυμένοι εργαζόμενοι

Στην 6η δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων της 23ης Μαρτίου 2020, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

 • Σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης των δημοτών που πλήττονται περισσότερο από τη σημερινή κατάσταση: Στην εισήγηση της δημοτικής αρχής προβλέπονται μια σειρά θετικά μέτρα απαλλαγής τελών για τις επιχειρήσεις και για τις οικογένειες που καταβάλλουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Ωστόσο δεν προβλέπονται ανάλογες ελαφρύνσεις και απαλλαγές για τους εργαζόμενους που απολύθηκαν ή θα απολυθούν, αν τα μέτρα επιμηκυνθούν περαιτέρω.

  Προτείνουμε συμπληρωματικά:

  1. Απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος για εργαζόμενους που απολύθηκαν ή έκλεισαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν εξαιτίας των κρατικών περιορισμών στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

  2. Άμεση αναστολή όλων των πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας για χρέη από πρόστιμα στο ΔΑ .

  3. Πάγωμα των δόσεων ρυθμισμένων χρεών προς το ΔΑ, πολιτών και ελεύθερων επαγγελματιών που έχασαν τη δουλεία τους ή έκλεισαν τα μαγαζιά τους για 3 τουλάχιστον μήνες, καθώς και όποιων άλλων πολιτών αιτηθούν σχετικά, λόγω ευρύτερων συνεπειών στην οικονομία (περίπτερα, ταξί κλπ).

  4. Απαλλαγή για 3 μήνες και για όλους τους πολίτες από προσαυξήσεις τόκων για χρέη που δεν πληρώνονται εγκαίρως, λόγω των συνεπειών στην οικονομία ακόμη και εργαζόμενων που δεν έκλεισαν τις επιχειρήσεις αλλά πλήττονται από την κατακόρυφη πτώση του τζίρου.

  5Αναστολή όλων των εισπρακτικών μέτρων για οφειλές στο Δήμο για 3 μήνες (δέσμευση λογαριασμού – αποστολή οφειλής στην εφορία).

 • Η Ανοιχτή Πόλη επισημαίνει την ανάγκη να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την υποστήριξη των άστεγων συμπολιτών μας, ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής σίτιση και παροχή μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής, αλλά και η δυνατότητα φιλοξενίας τους εάν το επιθυμούν. Ζητάμε ενημέρωση για τις ενέργειες που γίνονται σχετικά, καθώς και για την επαρκή επέκταση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, αλλά και για τη μέριμνα που θα ληφθεί για τις ειδικές ανάγκες των άστεγων χρηστών.

 • Οι εργαζόμενοι στο ΚΥΑΔΑ και στην Καθαριότητα πρέπει να τροφοδοτηθούν με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους απρόσκοπτα και με ασφάλεια για τους ίδιους και τους γύρω τους. Οι υπηρεσίες street-work θα πρέπει να υποστηριχτούν, καθώς ο ρόλος τους θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος.

 • Η δημοτική αρχή πρέπει να αξιοποιήσει την υποδομή των δημοτικών κοινοτήτων για την οργάνωση κέντρων αιμοδοσίας που θα επιτρέπουν την εύκολη προσέλευση των δημοτών που επιθυμούν να εκδηλώσουν έτσι την αλληλεγγύη τους, χωρίς παράλληλα να μεταφέρουμε πίεση στα νοσοκομεία.

 • Με κοινωνική αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και ψυχραιμία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την σημερινή δύσκολη κατάσταση. Οι άνθρωποι της Ανοιχτής Πόλης δηλώνουμε στην διάθεση της δημοτικής αρχής για οποιαδήποτε άμεση δράση και κινητοποίηση χρειαστεί για την υποστήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας αυτές τις κρίσιμες μέρες.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΜΕΤΡΑ, ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!