ανοιχτή-πόλη-μεγάλο-καψόνι-εξακολο-953125
ΔΗΜΟΙ | 04.07.2022 | 19:33

Ανοιχτή Πόλη: Μεγάλο «καψόνι» εξακολουθεί να είναι ο “Μεγάλος Περίπατος” της Αθήνας

Στη σημερινή 16η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης:

  • Οι πρόσφατες έρευνες του Ινστιτούτου Eteron για τα ενοίκια και τη στεγαστική επισφάλεια και του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και της Κάπα Research για την ενεργειακή φτώχεια, σε συνδυασμό με τα (μετριοπαθή πλέον) στοιχεία της Eurostat για το κόστος στέγασης σε σχέση με το εισόδημα στην Ελλάδα, τεκμηριώνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας στεγαστική κρίση, η οποία παίρνει οξύτερα χαρακτηριστικά στις μεγάλες πόλεις και ιδίως στην Αθήνα. Με αυτά τα δεδομένα, εκτός από τις ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες που χρειάζονται, καλέσαμε τη δημοτική αρχή να εκμεταλλευτεί την άνεση που της δίνει η πρόσφατη αύξηση των δηλωμένων τετραγωνικών και να προχωρήσει σε μείωση των δημοτικών τελών που θα ανακουφίσει, έστω και λίγο, τους δημότες.
  • Μεταφέραμε δύο θέματα της 7ης κοινότητας που χρονίζουν και συζητήθηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελόκηπων: α) για το αίτημα των κατοίκων να διεκδικήσει ο Δήμος την παραχώρηση κατά χρήση του οικοπέδου στην οδό Λάμψα από τη ΔΕΗ προκειμένου αυτός να αξιοποιηθεί άμεσα ως χώρος πρασίνου, ζητήσαμε να ληφθεί άμεσα απόφαση δημοτικού συμβουλίου, και β) για το Γηροκομείο Αθηνών, ζητήσαμε ενημέρωση από την προσωρινή διοίκηση, τόσο για τον σχεδιασμό της σχετικά με την εκλογή αιρετής διοίκησης, όσο και για την ακίνητη περιουσία του ιδρύματος, μαζί με στοιχεία για τη χρήση, την κατάστασή της κ.λπ.
  • Ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει τις αναπλάσεις δύο σημαντικών χώρων πρασίνου, του πάρκου Δρακόπουλου και του πάρκου Κύπρου και Πατησίων, για τις οποίες σημειώνονται αντιδράσεις. Προτείναμε στη δημοτική αρχή να μην περιοριστεί στην απλή ενημέρωση στα κοινοτικά συμβούλια, αλλά να οργανώσει μια ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης που να περιλαμβάνει τους κατοίκους και τις συλλογικότητες των γειτονιών. Ειδικότερα για το πάρκο Δρακόπουλου, ζητήσαμε επίσης από τη δημοτική αρχή ενημέρωση για το περιεχόμενο και τη διάρκεια της συμφωνίας με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (στον οποίο ανήκει μέρος του χώρου), όπως και να ληφθεί ειδική μέριμνα και για τα κτίρια του κτήματος.
  • Σχετικά με τον “Μεγάλο Περίπατο” που πρόσφατα έκλεισε δυο χρόνια από την έναρξη της δοκιμαστικής του φάσης και μέχρι τώρα έχει αναδειχθεί σε ένα πανάκριβο καψόνι για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες του κέντρου, ζητήσαμε ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα εργασιών στην οδό Πανεπιστημίου, καθώς και μείωση δημοτικών τελών για τα μικρά καταστήματα που πλήττονται από την παράταση των εργασιών.
  • Τέλος, καλέσαμε τη δημοτική αρχή να αναβάλει τη συζήτηση για τον πρώην κινηματογράφο “Άλμα” στα Πατήσια, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος δημοσιότητας και αξιολόγησης του πολύ σοβαρού αυτού θέματος. Ο χώρος, που βρισκόταν υπό απαλλοτρίωση για αθλητικό κέντρο, κινδυνεύει να χαθεί μετά την υπερψήφιση από την πλειοψηφούσα παράταξη της άρσης της απαλλοτρίωσης και της απόδοσής του στον ιδιώτη ως οικοδομήσιμου, παρά την αντίθετη ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου της 6ης ΔΚ. Περίοικοι έχουν καταθέσει ένσταση ζητώντας την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης και τον χαρακτηρισμό του χώρου ως κοινόχρηστου πρασίνου, ενώ έχει ξεκινήσει στη γειτονιά και διαδικασία συλλογής υπογραφών. Θεωρούμε αδιανόητο, σε μια περιοχή τόσο πυκνοδομημένη και στερούμενη ελεύθερων χώρων, ο Δήμος Αθηναίων να αφήσει έναν πολύτιμο χώρο να χαθεί.