ανοχύρωτος-ο-λυκαβηττός-373786
ΔΗΜΟΙ | 27.09.2022 | 11:09

Ανοχύρωτος ο Λυκαβηττός

Mε ρυθμούς βραδύτερους και από την κίνηση της χελώνας προχωρούν τα αντιπλημμυρικά έργα στον Λυκαβηττό. Αν και τα έργα προωθήθηκαν με χαρακτήρα «επείγοντος και άμεσης υλοποίησης» στην έναρξη της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας, στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη εισηγείται την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσής τους κατά 9 μήνες καθώς, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο του αναδόχου που συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο της εισήγησης, «μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί (σ.σ. μόλις) το 15% περίπου του έργου».

Τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της νοτιοανατολικής πλευράς του λόφου τοπόσημου της Αθήνας είχαν εξαγγελθεί τον Οκτώβριο του 2018 από τη δημοτική αρχή Γ. Καμίνη. Πέρα από εργασίες αντιδιαβρωτικού και αντιπλημμυρικού χαρακτήρα, προβλέπουν αποκατάσταση της περιμετρικής διαδρομής των μονοπατιών και αντικατάσταση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου (μήκους 1,7 χιλιομέτρου) με ειδικό πορώδες σκυρόδεμα. Μεσολάβησαν οι δημοτικές εκλογές και η αλλαγή διοίκησης στον Δήμο Αθηναίων, ωστόσο ο νυν δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης τον Νοέμβριο του 2019 δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει τον σχεδιασμό και εξήγγειλε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου σε 18 μήνες.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, το εργολαβικό συμφωνητικό με τον ανάδοχο υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2021 (ο ανάδοχος πήρε το έργο καταθέτοντας έκπτωση 40% και τελικό κόστος 895.000 ευρώ) και η συμβατική προθεσμία προέβλεψε ολοκλήρωση των έργων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Ακολούθησε μια πρώτη παράταση περίπου 7 μηνών, με τελική προθεσμία τις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Ωστόσο, ο ανάδοχος ενημερώνοντας τον δήμο ότι έχει προχωρήσει περίπου το 1/8 του έργου, ζητά νέα εννεάμηνη παράταση (δηλαδή η προθεσμία περαίωσης να μετατεθεί στις 30 Ιουνίου 2023), για λόγους που «δεν οφείλονται σε δική μας υπαιτιότητα».

Η ανάγκη παράτασης τεκμηριώνεται σε έγγραφο των δημοτικών υπηρεσιών, όπου εξηγούνται οι λόγοι των καθυστερήσεων:

■ Απαιτήθηκαν δοκιμές διαφόρων γεωσυνθετικών υλικών που θα τοποθετούνταν στα πρανή του έργου, μέχρι να προκύψει η τελική επιλογή του κατάλληλου υλικού.

■ Κρίθηκε σκόπιμη η τοποθέτηση των γεωσυνθετικών υλικών να γίνει μετά το καλοκαίρι, ώστε να αποφευχθούν υψηλές θερμοκρασίες και να αναπτυχθεί καλύτερα η φύτευση.

■ Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος συγκράτησης των πρανών και έπειτα να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των μονοπατιών.

Το αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, είναι η ολοκλήρωση του έργου που θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία του εμβληματικού για την Αθήνα λόφου να παραπέμπεται σε μια πενταετία, περίπου, μετά την αρχική του εξαγγελία. Το έργο συμπεριλήφθηκε στις πρώτες δεσμεύσεις του δημάρχου Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στέργιος Ζιαμπάκας

πηγή: efsyn.gr