ανοιχτή-πόλη-σοβαρά-προβλήματα-απορρ-387206
ΔΗΜΟΙ | 25.01.2018 | 17:25

Ανοιχτή Πόλη: Σοβαρά προβλήματα απορρόφησης κονδυλίων παρουσιάζει ο Δ. Αθηναίων

«Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα απορρόφησης κονδυλίων τόσο από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Αττικής (ΠΑ) όσο και από το ΕΣΠΑ, λόγω ανυπαρξίας μελετών αλλά και κατάρτισης ολοκληρωμένων προγραμμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί αξιοποίηση των υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων.» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη».

Ενώ συνεχίζει τονίζοντας ότι «Από τα διαθέσιμα κονδύλια της  Περιφέρειας Αττικής  , ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει στην υλοποίηση έργων, μέσω προγραμματικής σύμβασης , προϋπολογισμού  22.567.657,65 από τα οποία έχουν υλοποιηθεί έργα αξίας 9. 729.527,02 ενώ  βρίσκονται σε διαδικασίες  δημοπράτησης και εκτέλεσης έργα αξίας 12.838.130,63. Από τα τελευταία αυτά έργα δεν έχουν ούτε καν αρχίσει οι διαδικασίες και δεν έχουν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις, αφού ο Δήμος Αθηναίων δεν μεριμνεί προκειμένου να συνταχθούν οι σχετικές μελέτες,  όπως το έργο ανακατασκευής 32 παιδικών χαρών προϋπολογισμού 3.000.000, το ερευνητικό πρόγραμμα αποκατάστασης κατασκευών του πρώην εργοστασίου φωταερίου προϋπολογισμού 190.000, το έργο ανακατασκευής χλοοτάπητα κλπ. στο γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5 στη Θερμίδα προϋπολογισμού 82.788,69 και η αντικατάσταση δαπέδων χλοοτάπητα σε 7 γήπεδα 5χ5  προϋπολογισμού 600.000.

Η μεγαλύτερη ολιγωρία της Δημοτικής αρχής αφορά την εκπόνηση και κατάθεση ολοκληρωμένων προγραμμάτων στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Αττικής για την απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ  (Ο.Χ.Ε. ) προϋπολογισμού 89.000.000 που έχουν προβλεφτεί για το Δήμο Αθηναίων από το συνολικό ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Την ώρα που η πόλη έχει μεγάλη ανάγκη έργων υποδομής και συντήρησης,  υποστήριξης δικτύων, σχολείων και άλλων δημοσίων δομών, η Δημοτική αρχή κωλυσιεργεί, δεν έχει διαθέσιμες μελέτες ώριμων έργων και δεν δείχνει προθυμία για να εκπονήσει σχετικά,  με κίνδυνο να μην απορροφηθούν δαπάνες ΕΣΠΑ και  ακόμη μεγαλύτερο  κίνδυνο να απενταχθούν  κονδύλια που δεν ζητούνται.

Ενώ συμβαίνουν αυτά  στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Γ. Καμίνης  στην εισαγωγική του ομιλία κατηγόρησε τη κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει μειώσει τις δαπάνες στους Δήμους ,  ασκεί ασφυκτικό έλεγχο  και κινδυνολόγησε λέγοντας πως θα κλείσουν 14 Παιδικοί σταθμοί επειδή δεν μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να ανταποκριθεί οικονομικά στις απαιτήσεις του νέου νόμου για τους Παιδικούς Σταθμούς. Αντί να συντάξουν τις σχετικές μελέτες έργων  που απαιτεί ο νόμος για την ασφάλεια και τις προδιαγραφές καταλληλότητας των Παιδικών Σταθμών , αντί να αξιοποιήσουν τα νέα Χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας για ίδρυση νέων παιδικών σταθμών με στόχο την απορρόφηση του συνόλου των νηπίων , αντί να αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  στους Δήμους  για την εκπόνηση μελετών ώριμων έργων , επιμένουν να δημιουργούν κλίμα καταστροφής και να δημιουργούν περιβάλλον ανασφάλειας και πολιτικής σπέκουλας. 

Εμείς ρωτάμε:

Θα κάνει κάτι επιτέλους η Δημοτική αρχή, προκειμένου να εκπονήσει τις σχετικές μελέτες για να απορροφήσει κονδύλια  Ο.Χ.Ε.  (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) ύψους 85.000.000 καλύπτοντας και με το παραπάνω τις ανάγκες της Πόλης;;;  ή θα επιμείνει  να αρνείται να συνεργαστεί με τη ΠΑ και να παίζει πολιτικά παιγνίδια στις πλάτες του Δημ. Συμβουλίου και των δημοτών.

Είναι για μια ακόμη φορά σαφές ότι ο Δήμαρχος ουδόλως ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της πόλης και τον ενδιαφέρει μόνο το πολιτικό του μέλλον. Και πως φυσικά να εξηγήσουμε τις θριαμβολογίες  του για επίτευξη πλεονάσματος 20.000.000 στο προϋπολογισμό  του 2017 τα οποία εξανεμίστηκαν 15 μέρες μετά από την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που ακολούθησε!!!»