Αναδίπλωση στον Δήμο Γόρτυνας μετά το «όχι» στη φιλοξενία προσφύγων

Με σαφή τρόπο ο δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, παίρνει αποστάσεις από την απόφαση, που επί της ουσίας επιβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής από μερίδα αγανακτισμένων κατοίκων και μέλη του ΕΠΑΜ ως προς την ενδεχόμενη φιλοξενία προσφύγων στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο διεκόπη αρκετές φορές εξαιτίας της εισβολής περίπου 60 ατόμων που ισχυρίζονταν ότι η περιοχή τους έχει επιλεγεί για τη φιλοξενία… επικίνδυνων τζιχαντιστών. Τις πληροφορίες αυτές διακίνησαν στην περιοχή μέλη του ΕΠΑΜ με κείμενο που καλούσε τους πολίτες σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας «για να σώσουμε τον τόπο και τα παιδιά μας», προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι τα χωριά της ενδοχώρας της Μεσαράς «διαλέχτηκαν για να σηκώσουν το βάρος του σκληροπυρηνικού κομματιού του ΙSIS».

Σε σημερινή του δήλωση στην Εφημερίδα των συντακτών ο Νίκος Σχοιναράκης τονίζει πως μεγαλύτερη σημασία έχει η κοινή δήλωση των δημάρχων της ΠΕΔ, η οποία έθεσε συγκεκριμένους όρους για τη φιλοξενία προσφύγων στο νησί. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος τονίζει: «Εμάς μας δεσμεύει η ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων του νησιού, από τις 4 Μαρτίου, που λέει ναι, αλλά υπό όρους στην εγκατάσταση προσφύγων στο νησί» επισημαίνοντας πως όσα ακούστηκαν από μερίδα κατοίκων στην επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν εκφράζουν τον Δήμο».

Σαφείς αποστάσεις πάντως από την πρωτοβουλία των μελών του στη Μεσαρά πήρε και το ΕΠΑΜ Κρήτης. Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο αναφέρεται:

«Τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ΕΠΑΜ, καλεί τους κατοίκους του Δήμου Γόρτυνας να αντιδράσουν στον επικείμενο εποικισμό από μέλη της ISIS και διάφορων άλλων κακοποιών στοιχείων στην περιοχή της Μεσσαράς.
Το Ενιαίο Παλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) οφείλει να αποσαφηνίσει σε κάθε περίπτωση ότι διαχωρίζει τη θέση του από τέτοιους είδους πρακτικές και αντιλήψεις από όπου και αν προέρχονται, οι οποίες δεν συνάδουν με την ιδεολογία του.
Το ΕΠΑΜ είναι αλληλέγγυο με τους πρόσφυγες που καταφεύγουν στην Ελλάδα από τον πόλεμο στην Συρία και ο Ελληνικός λαός έχει δείξει με τι συμπόνια τους υποδέχεται. Δεν είμαστε κατά των μεταναστών. Η πάγια θέση μας είναι κατά της μετανάστευσης. Βεβαίως οι μετανάστες δεν είναι εισβολείς, αλλά χρησιμοποιούνται από τις ξένες δυνάμεις και τους επικυρίαρχους ως πολιορκητικός κριός απέναντι στην χώρα μας».

Και η απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας όμως, παρά την πίεση που ασκήθηκε, δεν επικεντρώνει στο «φοβικό» κλίμα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί αλλά στην οικονομική διάσταση μιας πιθανής φιλοξενίας αφού συγκεκριμένα αναφέρεται πως «με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας και την έλλειψη υποδομών, δηλώνουμε μετά λύπης ότι εάν μας ζητηθεί η φιλοξενία προσφύγων, θα είμαστε αρνητικοί».

Η αρχή του κακού:

Τις φήμες για επικείμενη μεταφορά «φανατικών ισλαμιστών» στην περιοχή της Μεσαράς πυροδότησε ένα «περίεργο» έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Πύργου προς τον Δήμο Γόρτυνας με το οποίο ζητούσε να οριστούν οι ομάδες Πολιτικής Άμυνας για τα χωριά της περιοχής, μια τυπική διαδικασία που ακολουθείται συνήθως σε περιόδους προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο. Εξ αυτού του εγγράφου αναπτύχθηκε μια παραφιλολογία για συνολική αναδιοργάνωση των μονάδων πολιτικής άμυνας λόγω της επικείμενης εμφάνισης «εξωτερικού εχθρού» στην περιοχή, η οποία βρήκε ευήκοα ώτα σε μερίδα του πληθυσμού.

Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης

Πηγή: ekriti.gr

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΑΠΟΦΑΣΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!