αλλιώτικα-χριστούγεννα-μετά-τα-φονι-967485
ΔΗΜΟΙ | 03.12.2021 | 08:37

Αλλιώτικα Χριστούγεννα μετά τα «φονικά» Ρίχτερ στους σεισμόπληκτους δήμους

Σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς μπαίνουν σταδιακά οι σεισμόπληκτοι Δήμοι Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων, με στόχο να δώσουν χρώμα στην γκρίζα καθημερινότητα.

  • Μετά τους ρυθμούς των Ρίχτερ… σε ρυθμούς Χριστουγέννων οι σεισμόπληκτες περιοχές
  • Μία και μοναδική ευχή των πληγέντων επιστρέψουν στα σπίτια τους
  • Στολίζουν τους οικίσκους τους σε αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές
  • Χριστουγεννιάτικο χρώμα στην γκρίζα καθημερινότητα των σεισμοπαθών

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά στις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ ο γιορτινός στολισμός που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι όπως φαίνεται αρκετός για να αλλάξει ακόμα και την ψυχολογία σε μια μεγάλη μερίδα απεγνωσμένων πολιτών που δίνουν μάχη για την επιβίωση.

Σεισμόπληκτοι στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας εύχονται να επιστρέψουν όσο το δυνατόν συντομότερα στα σπίτια τους, ενώ την ίδια ώρα, ο Δήμος σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, φορείς, τον Σύλλογο «Άθλεση», Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων και με την Κοινότητα Αρκαλοχωρίου, σχεδιάζουν διάφορες δράσεις ενόψει των Χριστουγέννων, οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χώροι σχολείων θα «μεταμορφωθούν» με στόχο να δώσουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Μεταξύ αυτών είναι οι λυόμενες αίθουσες του 1ου και 2ου Δημοτικού σχολείου, όπου θα δημιουργηθούν Χριστουγεννιάτικοι χώροι ενώ μια μεγάλη έκπληξη θα περιμένει τα μικρά παιδιά!

Αρκετοί σεισμόπληκτοι που διαμένουν στους οικίσκους απέναντι από το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο δεντράκι τους, έχοντας μόνο μια ευχή, να μην καθυστερήσει αρκετά η επιστροφή στα σπίτια τους, ενώ μαθητής μας έπαιξε τα κάλαντα με την… ξεκουρδισμένη λύρα του, την οποία πρόλαβε να πάρει από το «λαβωμένο» σπίτι του.

Την ερχόμενη Κυριακή, το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία των Αρχανών, όπου η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου και η χορωδία του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων θα δώσουν γιορτινό τόνο, στέλνοντας μηνύματα αγάπης και ελπίδας σε όλο τον κόσμο.

«Το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής, μικρά παιδιά θα τοποθετήσουν στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο στη συνέχεια θα φωταγωγηθεί», όπως δήλωσε στην ΚΡΗΤΗ TV η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων κ. Χρυσούλα Γιαννιδάκη, η οποία παράλληλα αναφέρθηκε στον στολισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και σε άλλα χωριά του Δήμου.

Όπως μας ανέφερε ο Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος Γιανναράκης, το Χριστουγεννιάτικο χωριό θα ανοίξει τις πύλες του στις 17 Δεκεμβρίου, υπό τους ήχους Χριστουγεννιάτικης μουσικής από την χορωδία της Μητρόπολης και όχι μόνο.

Στον επίμαχο χώρο στήθηκαν σπιτάκια για τον Άη Βασίλη, όπου μικρά παιδιά θα λάβουν δώρα και θα γράψουν τις ευχές τους, ενώ σε άλλα σπιτάκια θα προσφέρονται από ζεστή σοκολάτα και γλυκά, μέχρι ρούχα, κουβέρτες και παπλώματα για όσους έχουν ανάγκη.  Ακόμη, στο Χριστουγεννιάτικο χωριό έχει στηθεί σπιτάκι για το παζάρι της αγάπης, όπου πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν διάφορα είδη ενώ τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα ενισχύσουν τα παιδικά γεύματα που προσφέρει καθημερινά η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου.

Για την ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, τα φετινά Χριστούγεννα είναι τα χειρότερα των τελευταίων δεκαετιών, καθώς το ζητούμενο για τους περισσότερους είναι η επιβίωση.

Τα συναισθήματα των πολιτών είναι ανάμεικτα ενόψει των Χριστουγέννων και όπως σημείωσαν αρκετοί έχουν ανάγκη να πάρουν μια δυνατή γεύση από την μαγεία των Χριστουγέννων.

πηγή: neakriti.gr