Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημοτικών συμβούλων σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων

Στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των δημοτικών συμβούλων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 πορχωράει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, με τροπολογία που εντάχθηκε στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο μετά από πρόταση του Νικήτα Κακλαμάνη, καταργείται η πρόβλεψη του «Καλλικράτη» (Ν 3852/2010) σύμφωνα με την οποία ο ψηφοφόρος είχε το δικαίωμα να «σταυρώσει» μέχρι τρεις υποψήφιους από τη δημοτική κοινότητα στην οποία ανήκει και μόλις ένα από τις υπόλοιπες. Με την τροπολογία επανέρχεται η παλαιά ρύθμιση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων η οποία εφαρμόσθηκε τελευταία φορά στις δημοτικές εκλογές του 2006 σύμφωνα με την οποία ο ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει να «σταυρώσει» δημοτικούς συμβούλους απ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα χωρίς περιορισμό.

Δηλαδή, ο δήμος αντιμετωπίζεται, πλέον, ως ενιαίο σύνολο αναφορικά με την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ενώ παραμένει η διάκριση αναφορικά με τους διαμερισματικούς συμβούλους.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό ψηφίζεται σήμερα στο σύνολό του στη Βουλή και αμέσως μετά ξεκινάει η προθεσμία για την δημοσιοποίηση του σε ΦΕΚ.

 Οι δήμοι με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων το 2010 (απογραφή 2001) ήταν οι εξής: 

Δήμος Αθηναίων

Δήμος Θεσσαλονίκης

Δήμος Πειραιώς

Δήμος Πατρέων

Δήμος Περιστερίου

Δήμος Ηρακλείου

Δήμος Λαρισαίων

Δήμος Καλλιθέας

Με βάση την απογραφή του 2011 εκτός λίστας βγαίνει ο Δήμος Καλλιθέας και εντάσσονται οι:

Δήμος Βόλου

Δήμος Αγρινίου

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΕΚΛΟΓΗ, 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!