ακρόπολη-κύμα-ελεύθερων-εισόδων-υπ-143402
ΔΗΜΟΙ | 15.10.2015 | 13:00

Ακρόπολη: Κύμα «ελεύθερων» εισόδων υπονομεύουν τα έσοδα

Επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ αναμένει η ελληνική πολιτεία από δύο κινήσεις στο μέτωπο της αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η πρώτη αφορά την αύξηση έως και 100% σε ορισμένα μουσεία και χώρους των τιμών εισιτηρίων. Η δεύτερη αφορά την πάταξη της λαθραίας εισόδου που πληροφορίες από το ΥΠΠΟ την ανεβάζουν στο 40% των σημερινών επισκεπτών με εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους. Το μέτρο είχε προχωρήσει μέχρι την τελική του φάση ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχου

Δεν είναι τυχαίο ότι πληροφορίες του Reporter αναφέρουν ότι μόνο στην Ακρόπολη τον Ιούλιο υπήρχαν 200 χιλιάδες εισιτήρια αλλά και 150 χιλιάδες ελευθέρας (αναπήρων!!!) που οδήγησαν σε απώλεια 1,8 εκατομμυρίου ευρώ μόνο τον Ιούλιο. Μάλιστα στα τρία εκατομμύρια ανέρχονται οι επισκέπτες που μπήκαν δωρεάν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης μόνο το 2014.

Ουσιαστικά οι μεταρρυθμίσεις αυτές, που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είχε ξεκινήσει θα μπορούσαν κατ΄ εκτίμηση να φέρουν έσοδα έως και 100 εκατομμύρια ευρώ, από 50 εκ περίπου που είναι σήμερα. Ένα μόνο παράδειγμα αρκεί. Περίπου 200 χιλιάδες επισκέπτες την περυσινή σεζόν πήγαν από όλο τον κόσμο στο Δικταίον Άντρο στο Λασίθι, ενώ μέχρι σήμερα κοντά στους 150 χιλιάδες είδαν από κοντά, μόλις με 4 ευρώ, την “κούνια” του Δία. Στα 7 ευρώ είναι το εισιτήριο στη Δήλο όπου κατά εκατοντάδες χιλιάδες συνωστίζονται οι τουρίστες από την Κορυαζιέρα κυρίως, ενώ 12 ευρώ είναι το τριπλό εισιτήριο στην Ακρόπολη.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των εσόδων ήταν ενταγμένη στη περίφημη «λίστα Βαριυφάκη» και προέβλεπε να μπουν στα ταμεία πάνω 5 με 10 εκατομμύρια μέσα στο 2015 και ως 20 εκατομμύρια το 2016. Ωστόσο με δεδομένη την αύξηση του τουρισμού η αύξηση των τιμών και η πάταξη της λαθραίας εισόδου μπορεί να δώσει διπλάσια έσοδα. Στόχος είναι άμεσα να εφαρμοστούν τα μέτρα στην Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Ολυμπείο, τον Κεραμεικό, το θέατρο Διονύσου και τη Βιβλιοθήκη Αδριανού, καις τη συνέχεια σε άλλα 13 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: στην Κνωσό, τη Λίνδο, τους Δελφούς, την Ολυμπία, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, τις Αιγές, το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου στη Ρόδο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, το Ασκληπιείο της Κω, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με στοιχεία τηςν ΕΛΣΤΑΤ σημειώθηκε αύξηση 9,5% στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τον Ιούνιο εφέτος, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν 13,4% σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2014.

Το α΄ εξάμηνο, παρατηρείται αύξηση 11,8% στους επισκέπτες των μουσείων και αύξηση 17,2% στις εισπράξεις.

Σύμφωνα, επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους υπήρξε τον Ιούνιο αύξηση των επισκεπτών κατά 7,8% και αύξηση των εισπράξεων σε ποσοστό 10,1%. Το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου, καταγράφηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 11,2% και αύξηση των εισπράξεων κατά 10,7%.

Γιώργος Αλεξάκης