Ακατοίκητα και με σοβαρές ζημιές σπίτια λόγω κατολισθήσεων στο Μέτσοβο - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
19
Ιανουάριος
Back

Ακατοίκητα και με σοβαρές ζημιές σπίτια λόγω κατολισθήσεων στο Μέτσοβο

Σοβαρά προβλήματα, με 5 σπίτια να κρίνονται ακατοίκητα και άλλα 25, να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, έχει προκαλέσει η έξαρση του γεωλογικού φαινομένου των κατολισθήσεων στο Δήμο του Μετσόβου, το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Στον κατάλογο των ζημιών, προστίθενται καθημερινά προβλήματα, όπως νέα ρήγματα, ζημιές σε σπίτια, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος.

Ο μεγάλος όγκος των υδάτων, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων συμβάλει καθοριστικά την εξέλιξη του φαινομένου, το οποίο έχει θέσει σε συναγερμό τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση του. Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Μετσόβου, ευρεία σύσκεψη, υπό τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στην συνέχεια αυτοψία στις πληγείσες συνοικίες, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Χαραλάμπους και στο γειτονικό χωριό Ανήλιο. Στην σύσκεψη, συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων από την Κοζάνη. Κοινή διαπίστωση, όπως λέει ο κ. Τσομπίκος, «είναι ότι, απαιτείται σοβαρή οικονομική βοήθεια, την οποία μόνο η Πολιτεία μπορεί να προσφέρει».

Ο Δήμος Μετσόβου, θα αποστείλει άμεσα, στον Γενικό Γραμματέα κ. Θεοδωρίδη, τα αιτήματα, προκειμένου να τα προωθήσει στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να δρομολογηθεί λύση των προβλημάτων. «Πρέπει άμεσα κάτι να κάνουμε, να περισώσουμε ό,τι μπορούμε. Χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση, για να αλλάξουμε τμήματα αγωγών αποχέτευσης και ύδρευσης, για την απορροή των υπογείων υδάτων» επισημαίνει ο Δήμαρχος Μετσόβου. Μάλιστα προσθέτει ότι, τα τοιχία αντιστήριξης του εδάφους και οι τσιμεντοστρώσεις, δεν έχουν συμβάλει στην ανακοπή του γεωλογικού φαινομένου και το πρόβλημα παραμένει τεράστιο. Την κατάσταση καθημερινά, παρακολουθούν επιστήμονες του ΙΓΜΕ, και λαμβάνουν μετρήσεις από καταμετρητές, που τοποθετήθηκαν πριν από δύο χρόνια στην περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!