Αιχμές Πατούλη σε Μπουτάρη – Νέες δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ για ΠΝΠ

Με αιχμηρό τρόπο επέλεξε να σχολιάσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης για την μεταφορά των ταμειακών του διαθεσίμων, η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης, έχοντας θυμίσει νωρίτερα ότι πλειονότητα των δήμων έχει συνταχθεί με την «γραμμή» της ΚΕΔΕ, αναρωτήθηκε: «Πώς βιάστηκε ένας δήμος να δώσει τα διαθέσιμά του;». Ακολούθησε η επόμενη αιχμηρή ερώτηση: «Μήπως για να μη χάσει την πρωτιά;»

Όλα αυτά ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είχε κατηγορήσει την ΚΕΔΕ ότι «προασπίζεται κομματικά συμφέροντα» και όχι των δήμων. Ο κ. Πατούλης σήμερα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική, επανέλαβε ότι «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την εθνική προσπάθεια, αλλά θα πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης».

«Αναμένουμε απαντήσεις»

«Έχουμε θέσει ερωτήματα στα οποία δεν έχουμε πάρει απαντήσεις», είπε αναφερόμενος στα ζητήματα που αφορούν τις συνεταιριστικές τράπεζες, τα κληροδοτήματα, το γεγονός ότι υπάρχει ένα υποκατάστημα της ΤτΕ ανά νομό το οποίο συνεπάγεται μια χρονοβόρα διαδικασία μεταφοράς κεφαλαίων, τη στιγμή που, όπως συμπλήρωσε, υπάρχουν δήμοι υποστελεχωμένοι ακόμα και για τη διεκπεραίωση πιο απλών διαδικασιών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, βασιζόμενος σε υπολογισμούς της ΠΕΤΑ, αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων κυμαίνονται κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά το 50% περίπου είναι ανταποδοτικά τέλη. Επομένως, εάν εξαιρεθούν τα ανταποδοτικά από την μεταφορά προς την ΤτΕ, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, τα κεφάλαια που θα μεταφερθούν από τους δήμους προς την ΤτΕ υπολογίζονται στα 600 εκατ. ευρώ.

«Από ότι φαίνεται οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ», είπε αναφερόμενος στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο κ. Πατούλης.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ


Αφήστε μια απάντηση