άγιος-βασίλειος-εκδήλωση-μνήμης-για-τ-1126275
ΔΗΜΟΙ | 23.01.2023 | 21:33

Άγιος Βασίλειος: Εκδήλωση μνήμης για τα 194 χρόνια από την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Λαμπηνής

Με την συμμετοχή Αρχών και φορέων και με την πολυπληθή παρουσία των κατοίκων της Λαμπηνης και πολιτών από την ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, η εκδήλωση που διοργάνωσε, ο δήμος Αγίου Βασιλείου με τους τοπικούς φορείς της ΤΚ Λαμπηνής προς τιμήν των σφαγιασθέντων και ολοκαυτωθεντων κατοίκων κατά την διάρκεια της Ατέλειωτης Θείας Λειτουργίας από τους Τούρκους του Αλμπάνη – Μπεη, στον ιερό ναό της Παναγίας ,στις 20 Ιανουαρίου του 1829.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Πνεύματος Κισσού π. Βαρθολομαίος Ξερουδάκης εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Λάμπης Σιβρυτου και Σφακιων κ.κ. Ειρηναίο και εφημέριοι της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος Μανόλης Χνάρης, τον δήμο Αμαρίου ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γάλατιος Μοσχονάς, ο πρόεδρος της ΤΚ Λαμπηνής Κωνσταντίνος Ρουκουνάκης, ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου Μανόλης Αυγενάκης, ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Σαρρής, ο περιφερειακός

σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Θεοδωράκης, ο επικεφαλής της δημοτικής μειοψηφίας της λαϊκής συσπείρωσης Θανάσης Χαριτάκης, ο Αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου Ταξίαρχος Ευάγγελος Αλεβυζακης, ο Λιμενάρχης Αγίας Γαλήνης Αντώνιος Σαραντουλακης, ο εκπρόσωπος των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ρεθύμνου Αντιπυραρχος Δημήτρης Δρυγιαννακης, ο γενικός γραμματέας του δήμου Αγίου Βασιλείου Νίκος Καλλιτσουνακης, το μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ρεθύμνου Θοδωρής Δουλουμπεκης, η πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛκαι μέλος της νομαρχιακής επιτροπής Ρεθύμνου Κασσάνδρα Κοτζανακη, ο πρώην κοινοτάρχης Αγίας Γαλήνης Γεώργιος Κοτζανάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης αποστράτων αξιωματικών στρατού συνταγματάρχης Γεώργιος Σαγιάς, ο πρόεδρος του συνδέσμου συνταξιούχων σωμάτων ασφαλείας νομού Ρεθύμνου Ευάγγελος Δεσποτάκης, ο πρόεδρος του συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών νομού Ρεθύμνου Εμμανουήλ Παπουτσιδάκης.

Στην προσφώνηση του ο υπεύθυνος πολιτισμού του Δήμου Αγίου Βασιλείου Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκόμενους τόνισε ότι η Λαμπηνή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά προσκυνήματα του δήμου Αγίου Βασιλείου και τιμάτε κάθε χρόνο.

Στα ιστορικά γεγονότα και στην σημασία τους αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο ο κ. Στέλιος Καλλιτσουνάκη κατά την εκφώνηση της ομιλίας του στα πλαίσια της επετειακής εκδήλωσης τονίζοντας ότι η Λαμπηνή και πριν και μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, είχε τους αντιπροσώπους της σε όλους τους απελευθερωτικούς και αμυντικούς πολέμους της Πατρίδας μας. Καθένας απ’ αυτούς έγραψε τη δική του ιστορία και έζησε τη δική του προσωπική Οδύσσεια.

Την εκδήλωση τίμησαν με τιμητικό άγημα η ομάδα ριζίτικου του ομίλου Βρακοφόρων Ρεθύμνου και ερμήνευσαν ριζίτικο τραγούδι.