Αυτά ταλαιπώρησαν την Αυτοδιοίκηση το 2016 –Τι πέτυχαν οι ΟΤΑ

Εργασιακά και οικονομικά ζητήματα απασχόλησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για ακόμη μια χρονιά, στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, με το πιο κρίσιμο ζήτημα, αυτό της παράτασης των συμβάσεων εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, να αφήνει το «στίγμα» του στο 2016, με τις ελπίδες για την οριστική του επίλυση να συνοδεύουν τον ερχομό του νέου έτους.

Παρά την ρύθμιση του πρώην υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, με την οποία παρατείνονται οι συμβάσεις στην καθαριότητα έως τις 31/12/2017, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Μετά τις «απειλές» της ΚΕΔΕ για αύξηση δημοτικών τελών αλλά και την άποψη των δημάρχων ότι οι παρατάσεις «χτυπούν» στο Σύνταγμα (και συγκεκριμένα στο άρθρο 103), ακολούθησαν χρονικά οι απολύσεις συμβασιούχων και στη συνέχεια το νέο «μπλόκο» που ήρθε από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου την οποία αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, που ενίσχυσε τα επιχειρήματα της πλευράς που αναφέρει ότι η ρύθμιση εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Την τελευταία ουσιαστική εξέλιξη αποτελεί η εγκύκλιος Σκουρλέτη που διευκρινίζει ότι δεν εμπίπτουν οι παρατάσεις συμβάσεων καθαριότητας στους ΟΤΑ στο 24μηνο του ΠΔ Παυλόπουλου, χωρίς όμως, προς το παρόν, να παύει η συζήτηση για το θέμα των συμβασιούχων.

Παράλληλα με τροπολογία, κυριολεκτικά, της τελευταίας στιγμής, ο υπουργός Εσωτερικών στην ουσία μονιμοποιεί χιλιάδες συμβασιούχους των δήμων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά χωρίς την αίρεση νεότερων δικαστικών αποφάσεων.

Οι αντιδράσεις των δημάρχων που τελικώς κάμφθηκαν αφορούν κυρίως το κόστος της μισθοδοσίας, για την οποία ζητούν να δαπανηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μην οδηγηθούν οι Δήμοι σε αυξήσεις αναταποδοτικών τελών. Όλα αυτά, ενώ οι πόροι των Δήμων συνεχίζουν μια πορεία προς την οικονομκή στενότητα.

Περικοπές

Ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει μεταξύ άλλων για τους Δήμους:

  • Περαιτέρω περικοπή 220 εκ. σε σχέση με τα χρήματα που μας είχαν αποδοθεί το 2016.
  • Το 2017 θα αποδοθεί στους Δήμους το χαμηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ τα τελευταία χρόνια.
  • Οι συνολικές μειώσεις που προβλέπονται αντιστοιχούν σε 2,5 μηνιαίες καταβολές τακτικής επιχορήγησης, για κάθε δήμο.
  • Υπάρχει πρόβλεψη, για αύξηση των εσόδων των Δήμων από πηγές όπως ανταποδοτικά τέλη, δημοτικούς φόρος, κλπ, κατά 150 εκατομμύρια. Το 2016 η πρόβλεψη ήταν 969 εκ. και το 2017 η πρόβλεψη είναι 122 εκ. Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ «μόνο για τα ανταποδοτικά τέλη για να επιτευχθεί το νούμερο που αναγράφηκε στον προϋπολογισμό, προβλέπεται αύξηση 14%».

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2017 αναγράφει για τους δήμους ποσό 2.347 εκ. € το οποίο είναι το μικρότερο από την εφαρμογή του Καλλικράτη. Είναι επίσης γνωστό ότι η μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την τελευταία εξαετία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.

Ενδεικτικός ο παρακάτω πίνακας (ποσά σε εκατ. ευρώ) :
2007 3.125
2008 3.351
2009 4.127
2010 3.698
2011 3.653
2012 2.715
2013 2.882
2014 2.783
2015 2.574
2016 2.567
2017 2.347

Παρακρατηθέντα

Παρ’ όλα αυτά το κεντρικό κράτος έχει αποδειχθεί πιο συνεπές, συγκριτικά με το παρελθόν, στην απόδοση πόρων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την απόδοση ποσού ύψους 213.875.000 ευρώ, με το οποίο ολοκληρώθηκε η εξόφληση των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους που αφορούσαν την «πρώτη γενιά» παρακρατηθέντων.

Ωστόσο η ΚΕΔΕ συνεχίζει να διεκδικεί οφειλόμενους πόρους εξηγώντας ότι μη απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων των Δήμων κάθε χρονιά, η παρακράτηση μίας δόσης τακτικής επιχορήγησης ύψους 110 εκ. € τον Δεκέμβριο του 2013, του 4% της τακτικής επιχορήγησης για τον Λογαριασμό Εξυγίανσης η οποία είναι μέχρι σήμερα στο ύψος των 110 περίπου εκ. € και η ουσιαστική εξαφάνιση της ΣΑΤΑ, δημιουργούν ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις στους Δήμους.

Το «πολυνομοσχέδιο» που δεν ήρθε ποτέ

Στο «νομοσχέδιο – σκούπα» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που συντάχθηκε επί υπουργείας του Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι δήμαρχοι στήριξαν τις ελπίδες τους για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων. Ωστόσο, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ακόμη δεν κατατέθηκε προς ψήφιση.

Η «εμπλοκή» αποκαλύφθηκε από την aftodioikisi.gr το καλοκαίρι. Πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου δεν έπαιρναν την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ σοβαρό πλήγμα στο κύρος του νομοσχεδίου φαίνεται ότι έδωσε και η διάταξη με την οποία, όπως έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στην ιστοσελίδα μας, «εμφανίζεται η κυβέρνηση να παρακάμπτει το ΑΣΕΠ για χάρη του κ. Πατούλη», επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζαν ότι «το πολυνομοσχέδιο δεν έχει κεντρικο προσανατολισμό και είναι απλώς μία συρραφή (και ρουσφετολογικών) ρυθμίσεων».

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό του και στη συνέχεια στην ουσία, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, να το αποσύρει με την παρούσα μορφή του. Κάποιες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν ήδη αποτελέσει νόμο του Κράτους, με την κατάθεσή τους ως τροπολογίες σε νομοσχέδιο, με το υπόλοιπο σκέλος του νομοσχεδίου να αναμένεται να κατατεθεί με το νέο έτος.

Ο ανασχηματισμός

Αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης έφερε η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι ενισχυμένες μεταξύ ΚΕΔΕ και υπουργείου σχέσεις επί θητείας Κουρουμπλή πέρασαν στο στάδιο της ψυχρότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, δεν έδωσε το «παρών» στην τελετή παράδοσης – παραλαβής και από την περίοδο του ανασχηματισμού και έπειτα επιδόθηκε σε αρκετά σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης, αλλά και κατά προσώπων, όπως του πρώην υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης (και νυν επικρατείας) Χριστόφορου Βερναρδάκη, για το θέμα της παράτασης συμβάσεων αλλά και της κινητικότητας στο Δημόσιο.

«Αδειάζουν οι Δήμοι»

Πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης αποτέλεσε και ο πρόσφατος νόμος για το ενιαίο σύστημα κινητικότητας. Η πρόταση της ΚΕΔΕ για εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας δημοτικών υπαλλήλων με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων δεν υιοθετήθηκε, με αποτέλεσμα οι Δήμαρχοι να διαμαρτύρονται ότι το νέο σύστημα μετακινήσεων θα αφήσει τις δημοτικές υπηρεσίες με ελάχιστον προσωπικό, καθιστώντας αδύνατη την έστω και στοιχειώδη λειτουργία τους. Το «παράδειγμα» που έφεραν στην επιχειρηματολογία τους, ήταν αυτό της Κάσου, όπου ο τοπικός Δήμος έμεινε χωρίς έναν υπάλληλο.

Η πρόβλεψη για σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του δήμου για την μετακίνηση των υπαλλήλων του είναι μία από τις τέσσερις «κόκκινες γραμμές» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αποτυπώθηκαν στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε στη διάρκεια του επεισοδιακού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η υπόγεια κόντρα που ήρθε στην επιφάνεια

Στο ίδιο συνεδριο αποδείχθηκε ότι έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της ΚΕΔΕ και των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Το είδος της κριτικής του κ. Πατούλη προς την κυβέρνηση αλλά και τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το τελικό ψήφισμα του Συνεδρίου, όπου πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία χωρίς ουσιαστικά να γίνει καταμέτρηση και αφού οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει, μέσα σ’ ένα πρωτοφανές… κομφούζιο έφεραν την υποβόσκουσα εδώ και καιρό κόντρα στο απόγειό της, με νέο «θερμό επεισόδιο» να ακολουθεί στη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με τον κ. Πατούλη να δέχεται κριτική και από τον επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», Απόστολο Κοιμήση.

Στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, όλα ξεκινησαν όταν ο κ. Κοιμήσης, παρά το γεγονός ότι το κείμενο του ψηφίσματος είχε ήδη μοιραστεί στους συνέδρους, πρότεινε να γίνουν ξεχωριστές ψηφοφορίες για τα δύο θέματα, δηλαδή αυτό της απλής αναλογικής και της κινητικότητας. Πρόταση με την οποία συμφώνησε ο πρόέδρος της ΚΕΔΕ.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Ιωακειμίδη ο οποίος μίλησε για “συνδιοίκηση Πατούλη-Κοιμήση” και ζήτησε να γίνει καταμέτρηση των ψήφων καθώς, όπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε απαρτία (σ.σ. 250 στους 500 συνέδρους).

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συνεπικουρούμενος από τον κ. Κοιμήση, αρνήθηκε να προχωρήσει σε καταμέτρηση και αντιπρότεινε να μετρηθούν μόνο οι αρνητικές ψήφοι της αντιπολίτευσης.

Το γεγονός προκαλέσε την αντίδραση του Δ. Μπίρμπα ο οποίος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ είπε χαρακτηριστικά: “Δεν είναι δημοκρατικές διαδικασίες αυτές που ακολουθούνται”.

Την ίδια στιγμή άλλο «μέτωπο», που περικλείεται στα όρια της περιφέρειας Αττικής, έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου και των δημάρχων Αιγάλεω, Δημήτρη Μπίρμπα, τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Νίκου Σαράντη, αλλά και την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Στο επίκεντρο βρίσκεται το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

Η «μάχη» της Αττικής

Η περιφερειάρχης Αττικής έχει τεθεί προ μηνών στο «στόχαστρο» του κ. Πατούλη ο οποίος, για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, έχει καταθέσει ακόμη και πρόταση να προέρχεται από τους Δήμους ο πρόεδρος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας και καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ex officio ο/η περιφερειάρχης Αττικής.

Τροφή για νέες αντιπαραθέσεις έδωσε η απόφαση του ΕΣΔΝΑ να μεταφέρει τις αρμοδιότητες επικαιροποίησης, έγκρισης και θεώρησης μελετών για 3 έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής. Στην κόντρα μεταξύ Πατούλη – Δούρου, πήρε στη συνέχεια θέση, με απόφασή της η ΠΕΔΑ, τονίζοντας ότι η απόφαση του ΕΔΣΝΑ «αν και προβληματική στη διαδικασία αντιλαμβανόμαστε ότι αποσκοπεί στο να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος για την έγκριση των απαραίτητων μελετών. Ελήφθη υπό την πίεση της άμεσης αξιολόγησης κατά σειρά προτεραιότητας των προτάσεων που θα υποβληθούν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και στηρίζουμε επί της ουσίας αυτή την αναγκαιότητα επίσπευσης».

Παράλληλα επιτίθεται στην ΚΕΔΕ και στον Γ. Πατούλη κάνοντας λόγο για «διχαστικές λογικές και κινήσεις εντυπωσιασμού την ώρα που δήμοι και Περιφέρεια διεκδικούν πόρους του ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο πλαίσιο μιας δύσκολης και ανταγωνιστικής διαδικασίας, δεν εξυπηρετούν την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση».

Συνέχεια στην αντιπαράθεση δόθηκε με αφορμή τον τρόπο που «πέρασε» από το περιφερειακό συμβούλιο η έγκριση του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να εκδίδει σκληρές ανακοινώσεις κατά της κ. Δούρου. Ακολούθησε «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ των δημάρχων.

Αρχικά ο κ. Μπίρμπας κατηγόρησε τον κ. Πατούλη για «κακοποίηση του θεσμικού του ρόλου του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ» λέγοντας ότι πρόκειται για κάτι που «συνεχίζεται και μετά το συνεδριακό τραγέλαφο». Στη συνέχεια ο κ. Ιωακειμίδης κατηγόρησε τον κ. Πατούλη για «εμπρηστικές και ανακριβείς δηλώσεις» σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι η διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ θέση στην αντιπαράθεση πήρε και ο κ. Σαράντης, επιτιθέμενος στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

«Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικών προσεγγίσεων που ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ούτε προασπίζουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, έπειτα από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου από το γραφείο προέδρου της ΚΕΔΕ, κατά της περιφέρειας Αττικής.

Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης ανέβασε τόνους στην απάντησή τους προς τους παραπάνω δημάρχους, κάνοντας λόγο για «προθύμους φιλοκυβερνητικές υποστηρικτές της αντί – αυτοδιοικητικής πολιτικής»

Τα πολιτικά χαρακτηριστικά δεν λείπουν από τη συγκεκριμένη κόντρα, όπου ο προσκείμενος στη ΝΔ, πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει ανοίξει ένα μέτωπο τόσο με τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ, ο οποιος έχει αναλάβει καθήκοντα προέδρου στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας τριών παρατάξεων: της δικής του (ΠΑΣΟΚ), του κ. Ιωακειμίδη (Ανεξάρτητοι – Κεντροαριστεροί) και του κ. Γκότση (ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα στο οποίο πρόσκειται και ο κ. Μπίρμπας).

Η «νίκη» της ΚΕΔΕ

Ωστόσο υπάρχει και μία «μάχη» από την οποία η ΚΕΔΕ βγήκε σαφώς κερδισμένη, ακυρώνοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε από πλευράς δημάρχων, η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών -και συγκεκριμένα του επιτελείου του τότε υφυπουργού, Γιάννη Μπαλάφα– για την επιλογή γενικών και εκτελεστικών γραμματέων δήμων και περιφερειών αλλά και προέδρων των νομικών προσώπων τους από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοικησης

Η ΚΕΔΕ επιχειρηματολόγησε ότι πρόκειται για κατάργηση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από τους Δημάρχους και την επιβολή διορισμένου Διοικητικού Γραμματέα στους Δήμους, κάνοντας λόγογια σχέδιο που έρχεται σε σύγκρουση με την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης.

Η πρόταση τελικά πάρθηκε πίσω μετά από ένα «κύμα» αντιδράσεων από τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ), όσο και άλλων δημάρχων, όπως των κ.κ. Γιώργου Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με κοινή δήλωση.

Οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις

Όπως και να έχει, το νέο έτος βρίσκει την Τοπικά Αυτοδιοίκηση να επιμένει στις διεκδικήσεις της και να προσέρχεται απέναντι στην Κεντρική Διοίκηση με «τέσσερις αδιαπραγμάτευτες θέσεις», όπως αναφέρει το ψήφισμα του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης:

  1. Καμία περαιτέρω περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού στον Προϋπολογισμό του 2017 και άμεση συζήτηση με την Κυβέρνηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010 – 2016, με πρώτο βήμα την απόδοση 215 εκ. ευρώ το 2017.
  2. Επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας των δημάρχων, έτσι ώστε να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο. Επίσης, να τίθενται σε αργία οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραπέμπονται  αμετακλήτως για κακούργημα, μόνο στην περίπτωση που τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης με το παραπεμπτικό βούλευμα (τροποποίηση εδάφ. Β, παρ. 2, άρθρο 236, Ν. 3852/2010).
  3. Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων.
  4. Εκπόνηση ολοκληρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, με την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.

Από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού θα σκληρύνει τη στάση της και πως είναι αποφασισμένη να πάει σε ρήξη και σύγκρουση μαζί της, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της.

Recent Posts

ΑΣΕΠ-7Ε/2021: Αναρτήθηκαν οι αρχικοί πίνακες

Το ΑΣΕΠ γνωστοποιεί ότι, στο πλαίσιο της Προκήρυξης 7Ε/2021 του Α.Σ.Ε.Π. (ΦΕΚ 61/τ.ΑΣΕΠ/ 24.11.2021), εκδόθηκαν και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του οι Αρχικοί Πίνακες…

8 λεπτά ago

ΥΠΕΝ: Νέα Υπουργική Απόφαση για τα ύψη των κτιρίων

Υπουργική Απόφαση αποσκοπεί στην αποσαφήνιση του ρυθμιστικού πεδίου της περίπτωσης β της παρ.5 του άρθρου 1 του ν.406712 (Νέος Οικοδομικός…

9 λεπτά ago

Η Μίντλετον παραδίδει μαθήματα στο power dressing

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει απασχολημένη αυτόν τον καιρό καθώς προετοιμάζεται για την έναρξη της νέας της καμπάνιας, Shaping Us, για το…

10 λεπτά ago

«Τουρισμός για όλους»: Έγινε η νέα κλήρωση – Οι δικαιούχοι των 150 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε η νέα κλήρωση για τον πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», του αρμόδιου υπουργείου, από την οποία αναδείχθηκαν 125.000 νέοι δικαιούχοι…

22 λεπτά ago

Κύπρος: Δωρεά 2,5 εκ. ευρώ στην Πολεμική Αεροπορία στην μνήμη των δύο πιλότων

Δωρεά ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία στη μνήμη των δυο ηρωικών πιλότων μας που κατέπεσαν με το Φάντομ στην…

23 λεπτά ago

Ορίζοντες Ηπείρου: Ξεκάθαρες ερωτήσεις, συγκεκριμένες απαντήσεις στη συνάντηση με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Energean Oil&Gas

Ξεκάθαρες ερωτήσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις έλαβε η αντιπροσωπεία των Οριζόντων Ηπείρου στη συνάντηση με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Energean Oil&Gas. Αναλυτικά…

24 λεπτά ago