Αφαιρέθηκε το επίμαχο τμήμα της τροπολογίας για την αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτες 

Πράξη τη δέσμευση του υπουργείου του προς τους εργαζόμενους στους δήμους έκανε το απόγευμα ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφαιρόντας από την επίμαχη τροπολογία το τμήμα εκείνο που έδινε τη δυνατότητα στους δήμους να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου για την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων και την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων. 

Να σημειωθεί ότι σε σχετική συμφωνία είχαν καταλήξει κατά τη συνάντηση τους την Κυριακή το απόγευμα  ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Πάτροκλος Γεωργιάδης και τα δ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΠ-ΟΤΑ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ανστείλουν τις κινητοποίησεις τους και οι ΧΥΤΑ να παραμείνουν ανοικτοί.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών διατήρησε σε ισχύ το σκέλος του νομοθετήματος με βάση το οποίο καθίστανται νόμιμες μόνον οι έως τώρα συμβάσεις που έχουν συνάψει οι δήμοι και με ιδιώτες, επικαλούμενος καταλογισμούς που έχει επιβάλλει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία δεδομένου ότι δήμοι οι οποίοι δεν έχουν υπηρεσία καθαριότητας σύνηψαν συμβάσεις με τις οποίες παραχωρούσαν τις αρμοδιότητες αυτές σε εταιρείες, δημοτικές ή ιδιωτικές, υφιστάμενοι όμως ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο κατέληξαν σε καταλογισμό, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία δεν τις καλύπτει επαρκώς. Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος δεσμεύτηκε να επανέλθει μετά τη διατύπωση κοινής πρότασης από την ΚΕδΚΕ και την ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία αναμένεται περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Με την εισήγηση του κ. Παυλόπουλου συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!