αδήλωτα-τετραγωνικά-πώς-θα-γίνει-η-μό-815659
ΔΗΜΟΙ | 02.03.2022 | 08:50

Αδήλωτα τετραγωνικά: Πώς θα γίνει η «μόνιμη ρύθμιση»

Αδήλωτα τετραγωνικά: Συνεχίζεται το ενδιαφέρον για τις ρυθμίσεις αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους.

Προς αυτό, πληροφορίες λένε ότι σχεδιάζεται μια μόνιμη ρύθμιση από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της διευκόλυνσης (κυρίως) των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Οι πολίτες θα έχουν νέα ευκαιρία προκειμένου να αποκαλύψουν στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων χωρίς να επιβαρυνθούν με υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων, τελών, προσαυξήσεων και προστίμων.

Τη νέα διάταξη ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του 2022 όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν για άλλη μια φορά τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων στους δήμους όλης της χώρας εμφανίζοντας τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων τους και αποφεύγοντας τις αναδρομικές χρεώσεις.

Η νέα ρύθμιση για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών θα  συνοδεύεται με πέναλτι που θα είναι τουλάχιστον 20%. Δηλαδή τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και τελών που αναλογούν στα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2020 και μετά θα είναι προσαυξημένα κατά 20%, ενώ δεν αποκλείεται το πέναλτι να αυξάνεται ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν από τις υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις που φθάνουν μέχρι και το 200%.

Για να εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για την υποβολή των εκπρόθεσμων αρχικών ή διορθωτικών δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες.

Πέτσας: Δεν θα είναι πάντα ανοιχτό

Ο κ. Πέτσας προαναγγέλλοντας τη νέα μόνιμη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά ανέφερε ότι «είναι ωφέλιμο να υπάρχει μια πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά ώστε να μπορεί κάποιος να δηλώσει τα τετραγωνικά του οικήματός του εάν δεν τα έχει δηλώσει». Ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτό δημιουργεί έναν ηθικό κίνδυνο: το να πιστεύει κάποιος ότι πάντα θα είναι ανοιχτό κάτι τέτοιο και, άρα, δεν χρειάζεται να τρέχει για να το κάνει. «Αυτός που έχει καθυστερήσει να δηλώσει τα τετραγωνικά της κατοικίας του σε σχετική πλατφόρμα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στην ίδια μοίρα με κάποιον που είναι συνεπής, για αυτό και πρέπει να πληρώνει κάτι παραπάνω», πρόσθεσε και γνωστοποίησε ότι συζητιέται να υπάρξει ένας τέτοιος μόνιμος μηχανισμός για τα αδήλωτα τετραγωνικά που δεν θα αδικεί τον συνεπή πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα λειτουργήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εντάχθηκαν στις δύο προηγούμενες ρυθμίσεις ή όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη στην επιφάνεια των ακινήτων τους και θέλουν να τα διορθώσουν θα έχουν την ευκαιρία όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις. Με την υποβολή των δηλώσεων θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

Τα ποσά των δημοτικών φόρων και τελών που αναλογούν στη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων θα προσαυξάνονται τουλάχιστον κατά 20% ανάλογα με το χρόνο αποκάλυψης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών.

Η επαναλειτουργία της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών σε συνδυασμό με την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που εξετάζει η κυβέρνηση, αλλά και η ενεργοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτων, αναμένεται να διευκολύνουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων οι οποίες το τελευταίο διάστημα καταγράφουν ανοδική τροχιά.