αδήλωτα-τετραγωνικά-έρχεται-νέα-ρύθμ-894493
ΔΗΜΟΙ | 26.04.2022 | 07:02

Αδήλωτα τετραγωνικά: Έρχεται νέα ρύθμιση-«σφήνα» -Ποιους ευνοεί

Αδήλωτα τετραγωνικά: Νέα ρύθμιση για την δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών επιφανειών ακινήτων από πλευράς των ιδιοκτητών τους με παράλληλη διαγραφή προστίμων και υπέρογκων προσαυξήσεων ετοιμάζεται να προωθήσει το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr. Αν και με πρόσφατη τροπολογία το υπουργείο παρέτεινε την προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 30 Ιουνίου, μια νεότερη ρύθμιση μοιάζει αναγκαία προκειμένου να επιλυθεί ένα πρόβλημα που αφορά έναν σεβαστό αριθμό ιδιοκτητών και οι οποίοι απειλούνται με αναδρομικές επιβαρύνσεις δημοτικών τελών σε χρονικό βάθος έως και 14 ετών.

Το ΦΕΚ με την τελευταία χρονικά ρύθμιση δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου 2022. Αντί της 31/12/2021 –που ήταν η προϊσχύουσα προθεσμία- παρέτεινε τη δυνατότητα υποβολής δηλώσεων «το αργότερο μέχρι τις 30.6.2022», όπως είναι και η σχετική διατύπωση στο νόμο 4915/2022 (άρθρο 18). Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες έχουν κάνει «παρερμηνεία» του νόμου και θεωρούν ότι όσοι υπέβαλλαν δηλώσεις μεταξύ 1/1/2022 και 23/3/2022 δεν καλύπτονται από την ευνοϊκή ρύθμιση και επομένως με την δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών θα πρέπει να καταβάλλουν αναδρομικά δημοτικά τέλη έως 14 ετών, ανάλογες προσαυξήσεις αλλά και βαρύτατα πρόστιμα. Σχετική ενημέρωση έχει στείλει η ΠΟΜΙΔΑ προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο από την πλευρά του συμφωνεί για την ανάγκη προώθησης μια νεότερης ρύθμισης που θα απαλλάσσει τους «εγκλωβισμένους» ιδιοκτήτες ακινήτων από την απειλή υπέρογκων οφειλών. Ωστόσο, το πώς θα καλυφθούν οι παραπάνω –χιλιάδες στον αριθμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις- ιδιοκτήτες ακινήτων είναι κάτι που εξετάζεται. Στο τραπέζι έχει πέσει η διαγραφή του προστίμου για όσους έκαναν τη ρύθμιση σε αυτό το διάστημα αλλά δεν έχουν πληρώσει ακόμη την οφειλή, όμως θα πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση των πολιτών που έχουν ήδη πληρώσει τα πρόστιμα. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνουν από την μία δεν πρέπει να μη διαταραχθεί η διαδικασία και να επωφεληθούν οι κατά το δυνατόν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και από την άλλη τονίζουν ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν περιπτώσεις «πολλαπλών ταχυτήτων», όπως βεβαίως και να μην «τιμωρηθούν» εκ του αποτελέσματος οι συνεπείς πολίτες οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί κατά την πρώτη περίοδο ανοίγματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Υπενθυμίζεται ότι με την ισχύουσα διάταξη –που αφήνει περιθώριο δηλώσεων των «ξεχασμένων» ακινήτων- έως τις 30 Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διορθώνουν τις επιφάνειες των ακινήτων τους, καλούνται να καταβάλλουν και μια προσαύξηση 20% για την περίοδο από 1/1/2020 κι έπειτα. Ποσοστό που προφανώς είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τα υπέρογκα πρόστιμα που θα επιβάλλονταν σε διαφορετική περίπτωση και τις αναδρομικές χρεώσεις που θα ξεπερνούσαν και το 200%.

Οι οφειλές μπορούν να εξοφληθούν στους Δήμους σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο τα δέκα ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα πενήντα ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν επεξεργαστεί τις δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων και να έχουν εγγράψει στα μητρώα τους τα ορθά τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών των ακινήτων, το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από την πλευρά της ΚΕΔΕ έχει ζητηθεί να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά η εν λόγω ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, με κλιμακωτά πρόστιμα.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΚΕΔΕ (https://tetragonika.govapp.gr).

Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί με τους κωδικούς του TAXISNET να εισέρχεται στη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του, που είναι καταχωρημένα στο Ε9 και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Τα 4 βήματα

Η διαδικασία για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων ολοκληρώνεται στα ακόλουθα βήματα:

  1. Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.
  2. Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά το Δήμο στον οποίο ανήκει.
  3. Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά.
  4. Υποβολή της δήλωσης.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν επεξεργαστεί τις δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων και να έχουν εκκαθαρίσει όλες τις σχετικές υποθέσεις, εγγράφοντας στα Μητρώα τους τα ορθά τετραγωνικά μέτρα, το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο 18:

Άρθρο 18

Υποβολή δηλώσεων στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου – Τροποποίηση άρθρου 66 ν. 4830/2021

Στο άρθρο 66 του ν. 4830/2021 (Α ́ 169) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 η ημερομηνία «31.12.2021» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «30.6.2022», β) στην παρ. 3 η ημερομηνία «την 31η Μαρτίου 2022» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «τις 30.9.2022» και το άρθρο 66 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Οι υπόχρεοι σε δήλωση για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου, προκειμένου να υπολογισθούν επ’ αυτού φόροι – τέλη και εισφορές προς τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση, υποβάλλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία, το αργότερο μέχρι τις 30.6.2022.

  1. Κατ’ εξαίρεση των ισχυόντων ιδίως, στο άρθρο 73 του β.δ. της 24.9/20.10.1958 (Α’ 171) στα άρθρα 2 και 5 του ν. 25/1975 (Α’ 74), στο άρθρο 2 του ν. 429/1976 (Α’ 235), στις παρ. 11 και 14 του άρθρου 10 του ν. 1080/ 1980 (Α’ 246) και στις παρ. 12 και 16 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α’ 62), σε όσους υποβάλλουν δήλωση ορθών στοιχείων, σύμφωνα με την παρ. 1, διαγράφεται το σύνολo των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων. Οι υποβάλλοντες τη δήλωση της παρ. 1, υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από 1ης.1.2020, μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο είκοσι τοις εκατό (20%) επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.
  2. Οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού επεξεργάζονται τις δηλώσεις και εκκαθαρίζουν όλες τις σχετικές υποθέσεις, εγγράφοντας στα Μητρώα τους τα ορθά τετραγωνικά μέτρα, το αργότερο μέχρι τις 30.9.2022.
  3. Οφειλές προς τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, που προκύπτουν από τα οριζόμενα στην παρ. 2, καταβάλλονται από τους υπόχρεους σε είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα δέκα (10) ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα πενήντα (50) ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Μηνιαίες δόσεις με ποσό μικρότερο των ανωτέρω ελαχίστων ορίων, που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, διατηρούνται σε ισχύ.
  4. Οι οφειλές που προκύπτουν από διαφορές ως προς την επιφάνεια ενός ακινήτου ή τη χρήση αυτού, κατά το παρόν, εξαιρούνται από την παρ. 1 του άρθρου 165 του ν. 4764/2020 (Α’ 256)».