αδιέξοδο-με-τα-σκουπίδια-στην-αττική-241444
ΔΗΜΟΙ | 09.05.2019 | 10:59

Αδιέξοδο με τα σκουπίδια στην Αττική – Τι λέει ο Φάμελλος

Στον αντίποδα ο δήμαρχος Κορυδαλλού προειδοποιεί ότι σε έναν χρόνο η Φυλή θα κλείσει και «πρέπει να προσέξουμε».

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα κινδύνου διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική», υποστήριξε χθες,  ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος. Στο περιθώριο παρουσίασης πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης και κομποστοποίησης σε έξι από τους 66 δήμους της Αττικής, ο κ. Φάμελλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων και ασφάλειας στην Αττική. Και είναι κακόβουλο αν αυτό μένει».

Όμως είναι γεγονός ότι σήμερα η Αττική εξακολουθεί να στηρίζεται στον ένα και μοναδικό εξαντλημένο μεν, αλλά με παράταση ζωής, ΧΥΤΑ της Φυλής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασιμάτης, μιλώντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε έναν χρόνο η Φυλή θα κλείσει και «εάν δεν προετοιμαστούμε κυρίως γι’ αυτόν τον λόγο, η Νάπολη (σ.σ. με τις παράνομες χωματερές της Μαφίας) θα είναι τόπος παραθερισμού, αυτό πρέπει να προσέξουμε».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «όταν γίνει πραγματικότητα η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων στην Αττική, δεν θα συζητά κανείς για Φυλή». Ωστόσο, σήμερα το ποσοστό της ανακύκλωσης απορριμμάτων στην Ελλάδα, μετά από τουλάχιστον δέκα χρόνια προσπαθειών, μετά βίας φτάνει το 21%.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει διαγωνισμός για τις δύο πρώτες μονάδες επεξεργασίας στην Αττική, ενώ ο προγραμματισμός αφορά σε έξι μονάδες και σε τρεις χώρους υγειονομικής ταφής, αποφεύγοντας να πει ότι ο ισχύον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) της Αττικής, που είχε εγκριθεί το 2016 ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.

Και από τα έργα που προέβλεπε ο σχεδιασμός, μόνο δύο μπορούν να θεωρηθούν ώριμα: οι σχεδιαζόμενες νέες μονάδες σε Σχιστό και Φυλή. Όσο για την περίφημη μονάδα στο Γραμματικό ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί (μόνο ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής ολοκληρώθηκε), ενώ το έργο αναβάθμισης του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) Ανω Λιοσίων πιθανώς θα δημοπρατηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται ακόμη και οιυπόλοιπες υποδομές στην Αττική, όπως η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων των Δήμων Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Ραφήνας – Πικερμίου, Παιανίας και Σπάτων – Αρτέμιδας. Για τη ΜΕΒΑ Μεγάρων δεν υπάρχει συμφωνία για χωροθέτηση. Όσο για τις σκέψεις αξιοποίησης εξοφλημένων ανενεργών λατομείων Αττικής για εγκατάσταση Χώρων Υγειονομικής Ταφής (π.χ. λατομεία Σταμέλλου στα Μέγαρα και Κυριακού στο Κορωπί) ακόμη εκκρεμεί η λήψη απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε χθες ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για τις σχετικές υποδομές τόσο για την Αττική (150 εκατ. ευρώ), όσο και για τη Θεσσαλονίκη.

Νέο πιλοτικό πρόγραμμα σε έξι δήμους της Αττικής

Εχθές ο κ. Φάμελλος παρουσίασε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο στήριξης των δήμων, προκειμένου να κινητοποιηθούν στον τομέα της ανακύκλωσης. Αφορά τους δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω, Νίκαιας-Ρέντη, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Κορυδαλλού.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), στο πλαίσιο της προσπάθειας μετάβασης στην κυκλική οικονομία. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSP) και του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU). Οι έξι δήμοι της Αττικής που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα αποτελούν το 11,8% του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής, ενώ συμμετέχουν κατά 10,7% στη συνολική παραγωγή στερεών αποβλήτων. Στην περιοχή τους δραστηριοποιούνται μεγάλοι παραγωγοί αποβλήτων, όπως νοσοκομεία, η Κεντρική Λαχαναγορά στο Ρέντη, οι φυλακές Κορυδαλλού, στρατόπεδο και πλήθος βιοτεχνικών-εμπορικών επιχειρήσεων.

Γενικότερα, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι το υπουργείο κάνει προσπάθειες να κινητοποιήσει πόρους σε όλη την Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, όμως σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν μονάδες οι οποίες θα δέχονται τα βιοαπόβλητα. Όπως επεσήμανε σε κάποιες περιοχές έχει γίνει συμφωνία με τους ΦΟΣΔΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), να δέχονται τα βιοαποβλητα μέχρι να κατασκευαστούν οι μονάδες.

Στην Αττική τρεις δήμοι (Γλυφάδας, Αιγάλεω και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης) έχουν ενταχθεί σε δράση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη») για χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και «πράσινα σημεία». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό στην ουρά προς ένταξη (πιθανώς εντός του Μαΐου ή του Ιουνίου) βρίσκονται άλλοι 11 δήμοι (Ύδρα, το Κορωπί, η Καλλιθέα, η Πετρούπολη, το Λαύριο, η Νίκαια – Ρέντης, Ηράκλειο Αττικής, Μεταμόρφωση, Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα, Μοσχάτο, Ταύρος, Πειραιάς και Αθήνα). Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο υπουργός αναμένεται να προκηρυχθεί ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο αρχικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του ρεύματος των βιοαποβλήτων, από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.