800.000 πρόσφυγες πέρασαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας!

Σύμφωνα με τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ), περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες έχουν περάσει τα ευρωπαϊκά σύνορα το 2015, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να εισέρχεται μέσω των ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΟΜ, περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην Ευρώπη μέσω της διόδου Τουρκίας-Ελλάδας, με τη Λέσβο να αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο και κύρια πύλη εισόδου. Υπολογίζεται ότι λίγο λιγότεροι από μισό εκατομμύριο έχουν χρησιμοποιήσει το ελληνικό νησί ως στάση στο προσφυγικό τους ταξίδι. Από το ένα εκατομμύριο, περίπου 450 χιλιάδες είναι από τη Συρία, ενώ 185 χιλιάδες προέρχονται από το Αφγανιστάν.

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, οι πρόσφυγες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το θαλάσσιο πέρασμα, με τους αριθμούς των μεταναστών που φτάνουν στη Λέσβο τον Δεκέμβριο να είναι αυξημένοι σε σχέση ακόμη και με τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Μόνο τη Δευτέρα, έφτασαν 13 νέες βάρκες στο νησί. Το πρόσφατο κύμα μετανάστευσης είναι, σύμφωνα με τον αρμόδιο οργανισμό, η μεγαλύτερη ίσως μετακίνηση πληθυσμών προς την ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 1.005.504 αφίξεις έως τις 21 Δεκεμβρίου, οι 816.752 έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός, αν και φαντάζει ήδη μεγάλος, είναι ένα μικρο ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Τουρκία υπολογίζεται ότι βρίσκονται 2,2 εκατομμύρια Σύροι, ενώ 1,1 εκατ. βρίσκονται στον Λίβανο και 675 χιλιάδες στην Ιορδανία.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αφίξεων στα ελληνικά νησιά είναι για τον Δεκέμβριο 3.388 άνθρωποι ημερησίως, χαμηλότερος αριθμός από τις 6 περίπου χιλιάδες του Οκτωβρίου, αλλά σημαντικά μεγαλύτερος από τους 1.700 του Ιουνίου. Σύμφωνα με τον ΙΟΜ, τουλάχιστον 3.695 είναι τα θύματα της μετακίνησης αυτής που είτε έχουν πνιγεί είτε αγνοούνται – 700 από αυτούς στο ελληνοτουρκικό πέρασμα.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΟΣΜΟΣ, ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!