6.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά περιμένουν να έρθουν στον Πειραιά

Περίπου 6.000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Οι προσφυγικές ροές είναι μειωμένες, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Συνολικά 3.297 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο αν και έχουν πιστοποιηθεί. Ακόμη 600 άτομα αναμένεται να πιστοποιηθούν εντός της ημέρας. Δηλαδή οι πρόσφυγες και μετανάστες που μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκονται στο hot spot της Μόριας και στον Καρά Τεπέ και θα μπορούν να αναχωρήσουν για τον Πειραιά, εφόσον τους επιτραπεί, θα είναι 3.900.

Χθες με το πλοίο της γραμμής αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη 496 άτομα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τη Χίο έφτασε τους 126.

Στη Χίο μέχρι σήμερα το πρωί ταυτοποιήθηκαν 882 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 1.281 που διαμένουν στους καταυλισμούς του hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 71 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 658 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένει διαχειρίσιμη.

Περίπου 1.300 πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Την ίδια ώρα, περίπου 1.300 άτομα φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν ή μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια.

Εκεί βρίσκονται πλέον σε 24ωρη βάση ιατρικό προσωπικό από το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), προκειμένου να τους παράσχουν οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα. Ιατρική υποστήριξη παρέχουν επίσης οι Γιατροί χωρίς Σύνορα που διαθέτουν και μεταφραστές, αλλά και το Χαμόγελο του Παιδιού που έχει διαθέσει εκτός από ιατρικό προσωπικό και αυτοκινούμενη ιατρική μονάδα. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται και πολλοί εθελοντές φοιτητές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Το πρωί έφθασαν στο λιμάνι μέλη του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να μοιράσουν τρόφιμα τρόφιμα και νερό.
Το μεσημέρι αναμένεται να φθάσουν στον Πειραιά με δύο πλοία συνολικά 1.046 άτομα.

Θ. Δρίτσας: Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε και για το χειρότερο σενάριο

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί και για το χειρότερο σενάριο σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ενώ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μόνιμους και πολυπληθείς καταυλισμούς.

«Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κανείς χώρους με 10.000 άτομα» εξήγησε ο κ. Δρίτσας και επισήμανε ότι τα κέντρα καταγραφής έχουν ένα χαρακτήρα μεταβατικό και προαναχωρησιακό. Πρόσθεσε ακόμη ότι το κράτος μπορεί να σχεδιάσει χώρους μόνιμης εγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών, αλλά «δεν πρέπει να κάνουμε εμείς κάτι τέτοιο τώρα».

Ο υπουργός Ναυτιλίας εκτίμησε ότι «δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μείωση των ροών», ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για τις ήδη υπάρχουσες προσφυγικές ροές, όσο και για τους ανθρώπους που τελικά θα παραμείνουν στη χώρα.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!