Αττική -Νοσοκομειακά Απόβλητα: Σύγκρουση δημάρχων -Περιφέρειας για το έργο των 100 εκατ. - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
26
Νοέμβριος
Back
Αττική -Νοσοκομειακά Απόβλητα: Σύγκρουση δημάρχων -Περιφέρειας για το έργο των 100 εκατ.

Αττική -Νοσοκομειακά Απόβλητα: Σύγκρουση δημάρχων -Περιφέρειας για το έργο των 100 εκατ.

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των δημάρχων και της Περιφέρειας Αττικής  προκαλεί ο διαγωνισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ (81 εκατ. χωρίς ΦΠΑ) για την παραμονή του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Αποβλήτων για τα επόμενα 23 χρόνια και 5 μήνες μέσα σε αστικό αστό, στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Τα ήδη οξυμμένα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης, του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) όταν έγινε γνωστό ότι η διοίκηση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), παρά το γεγονός ότι για το θέμα δεν υπήρξε εισήγηση και διάλογος στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την Δευτέρα, δημοσίευσε στη Διαύγεια απόφαση, την οποία ο δήμαρχος Φυλής Χρ. Παππούς χαρακτήρισε «κατασκευασμένο τερατούργημα», σύμφωνα με την οποία προκηρύσσεται διαγωνισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για την παραμονή του Αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων μέσα σε κατοικημένη περιοχή για τα επόμενα 23 χρόνια και 5 μήνες. Μάλιστα, ο κ. Παππούς προανήγγειλε ότι θα προσφύγει με όλα τα νομικά μέσα «και μέχρι το τέλος», ώστε η απόφαση να ακυρωθεί.

Επίθεση στον δήμαρχο Ραφήνας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δήμαρχοι της Αττικής επιτέθηκαν στον δήμαρχο Ραφήνας -Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς, ο οποίος παρά την αντίθετη οδηγία της ΠΕΔΑ, εμφανίζεται να υπερψήφισε το συγκεκριμένο έργο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος άφησε να εννοηθεί ότι η στάση του δημάρχου Ραφήνας υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι στις 20/10/2021 υπέγραψε με την Περιφέρεια Αττικής προγραμματική σύμβαση ύψους 16 εκατ., ενώ από  το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο κομμάτι του ΠΕΠ Αττικής έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση 36,17 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Παραολυμπιακού Προπονητηρίου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φυλής στην περιοχή του οποίου συνεχίζεται η λειτουργία του αποτεφρωτήρα για 23 και πλέον χρόνια, υπέβαλε στον πρόεδρο της ΠΕΔΑ Γ. Μαρκόπουλο την παραίτηση του τόσο από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ όσο και από το ΔΣ της ΠΕΔΑ, παραιτήσεις που ωστόσο δεν έγιναν δεκτές.

Παράλληλα, σε υψηλούς τόνους ο κ. Παππούς είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές κατά του δημάρχου Ραφήνας -Πικερμίου Β. Μπουρνούς: «Εδώ ξεφτιλιστήκαμε. Ποιος έχει πρόβλημα. Διαπραγματευόμαστε. Τον πουλάμε για να κερδίσουμε κάτι από την Περιφέρεια», πρόσθεσε.

Απαντώντας ο δήμαρχος Ραφήνας αντέτεινε ότι τα έργα τα «πήρε με την αξία του» και ότι στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ψήφισε υπέρ του διαγωνισμού παραμονής γιατί αλλιώς τον Φεβρουάριο ο Αποτεφρωτήρας θα σταματούσε να λειτουργεί.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ

Τελικώς, μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου αποφασίστηκε να ζητηθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, που, όπως είπε ο κ. Μαρκόπουλος, «τα τελευταία δύο χρόνια έχει συνεδριάσει μόλις δύο φορές», προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα. «Είμαστε η πλειοψηφία, το 60%, αλλά έχουμε το ρόλο του κομπάρσου», πρόσθεσε.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!