αττική-δίνουν-100-εκατ-για-διατήρηση-νοσ-958387
ΟΤΑ | 07.11.2021 | 09:05

Αττική: Δίνουν 100 εκατ. για διατήρηση νοσοκομειακών αποβλήτων σε αστικό ιστό για 23 χρόνια (έγγραφα)

Έντονες αντιδράσεις των δημάρχων της Αττικής αλλά και του δήμου Φυλής και των κατοίκων της περιοχής, προκαλεί o αιφνιδιασμός του ΕΔΣΝΑ να προκηρύξει διαγωνισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ (81 εκατ. χωρίς ΦΠΑ) για την παραμονή του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Αποβλήτων για τα επόμενα 23 χρόνια και 5 μήνες μέσα σε αστικό αστό, στον ΧΥΤΑ Φυλής!

Κι αυτό γιατί:

-Λιγότερο από οκτώ μήνες πριν (σ.σ. στις 23 Μαρτίου 2021) η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ  είχε αποφασίσει ότι θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη λειτουργία του Αποτεφρωτήρα για μία πενταετία (σ.σ. 2022 -2027) και όχι μία 25ετία.

σημερινή περιφερειακή Αρχή του Γ. Πατούλη έχει δεσμευθεί ότι έως το 2025 δεν θα θάβονται σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος θα λειτουργεί ως ΧΥΤΥ.  

-Στις 30.1.2019 η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ είχε αποφασίσει την λειτουργία του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Αποβλήτων για τρία χρόνια.

-Στις 4 Μαρτίου 2016 η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να συγκροτήσει «Επιτροπή Απομάκρυνσης του Αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών-επικίνδυνων αποβλήτων από τον αστικό ιστό».

ΠΕΔΑ: Απόσυρση ή καταψήφιση

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την εξέλιξη αυτή, στην από 4/11 επιστολή του στα μέλη της ΠΕΔΑ που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ (σ.σ. 4 από τα 7), δηλαδή, στους δημάρχους Ραφήνας -Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς, Φυλής Χρήστο Παππού, καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους Φυλής Δημήτρη Μπουραϊμη και Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γ. Μαρκόπουλος, ζητά να αποσυρθεί το συγκεκριμένο θέμα (6. Έγκριση τευχών δημοπράτησης για τη λειτουργία της μονάδας θερμικής επεξεργασίας επικινδύνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (ΕΑΥΜ) και προσομοιαζόντων με αυτά -εισηγητής Αν. Προϊστάμενος Δ/νσης ΘΕΑ κ. Αρβανίτης) από την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της 8ης Νοεμβρίου, διαφορετικά τους καλεί να τα καταψηφίσουν.

Παράλληλα ζητά να αποσυρθεί και το θέμα 15 που αφορά την: “Έγκριση Τεχνικών Προδιαγραφών για την προμήθεια κινητού εξοπλισμού για την υποστήριξη των δράσεων επαναχρησιμοποίησης / δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης υλικών”, καθώς θεωρείται ότι με αυτό τον τρόπο ο ΕΔΣΝΑ στην ουσία επιχειρεί να αναλάβει αρμοδιότητες του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και των δήμων.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τέσσερα μέλη της ΠΕΔΑ που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, ο δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς Ν. Χιωτάκης είναι διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό καλεί έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔΑ για την Τρίτη 9/11 στις 2 μμ με μοναδικό θέμα τις συγκεκριμένες αρνητικές εξελίξεις.