ζυμώσεις-για-τον-κατώτατο-μισθό-το-σεν-1132545
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 08.02.2023 | 10:28

Ζυμώσεις για τον κατώτατο μισθό- Το σενάριο των 800 ευρώ και το αφορολόγητο

Πυρετώδεις ζυμώσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου του 2023, είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.

Την τελική εισήγηση για το ύψος του κατώτατου μισθού θα την κάνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 10ης Μαρτίου.

Μέχρι τότε, εργοδοτικοί και εργατικοί φορείς καταθέτουν τις προτάσεις τους στο αρμόδιο υπουργείο αναφορικά με το πού πρέπει να κυμανθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα είναι τρίτη τους τελευταίους 16 μήνες.

Οι προτάσεις

Η ΓΣΕΕ, πρότεινε να ανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 826 ευρώ. Και τούτο, όπως εξήγησαν από την ομοσπονδία των εργαζομένων, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, ο οποίος στον προϋπολογισμό υπολογίζεται περί το 5%.

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΒΕΕ αναμένεται να προτείνει μια αύξηση της τάξεις 8-10 %. Δηλαδή, σε αριθμούς, από 770€ έως τα 784€.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η πρόταση της Ομοσπονδίας των Εμπόρων, οι οποίοι θα προτείνουν μια αύξηση της τάξης του 7%, δηλαδή 763 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και η Ομοσπονδία των Εμπόρων, τονίζουν την ανάγκη επιπλέον μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Αυτό αφορά τόσο τις ασφαλιστικές εισφορές (που η κυβέρνηση έχει τάξει να ρίξει ακόμα μισή μονάδα) αλλά και ζητήματα φορολόγησης, όπως την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Η πρόταση του ΣΕΤΕ και η «αναμονή» του ΣΕΒ

Αύξηση μέχρι 5,5% δηλαδή όχι πάνω από 753 ευρώ έχει ζητήσει ο ΣΕΤΕ.

Όσον αφορά στον ΣΕΒ, αυτός συνεχίζει να διαμορφώνει την πρότασή του. Άλλωστε, υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου για να υποβάλει την πρότασή του.

Υπογραμμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) έχει επισημάνει ότι οποιαδήποτε αύξηση κάτω του πληθωρισμού ( κάτω του 9,6%) είναι ρεαλιστική και χωρίς δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία. Ουσιαστικά, η ΤτΕ θέτει τα 784 ευρώ ως ανώτατο όριο της αύξησης.

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) θα συγκεντρώνει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων. Με βάσει αυτές, θα διαμορφώσει την τελική του εισήγηση, την οποία θα καταθέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Εργασίας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 780€ σημαίνει ότι ο φορολογούμενος που αμείβεται με αυτόν παύει να προστατεύεται από το αφορολόγητο και πλέον θα φορολογείται.