Υψηλό το πρωτογενές πλεόνασμα: Ποιες κατηγορίες πολιτών βγαίνουν κερδισμένες

Περισσότεροι δικαιούχοι, οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 500.000, σε σχέση με πέρυσι θα πάρουν φέτος το επίδομα θέρμανσης δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα θα δοθούν ίσα σε όλους και  ότι θα χρειαστούν περισσότερα από τα 68 εκ. του προϋπολογισμού.

Ανέφερε ότι πλαφόν είναι μέχρι 350 ευρώ ανάλογα πόσο ορεινή είναι μια περιοχή. Σημείωσε ότι η πλατφόρμα θα κλείσει στις 26 Δεκεμβρίου για να πληρωθούν οι δικαιούχοι μέχρι τις 31.

Πλέον με βάση τις αιτήσεις που υποβάλλονται, όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, θα απαιτηθούν περίπου 5 έως 10 εκατ. ευρώ επιπλέον ποσά επιδόματος, τα οποία και θα διατεθούν για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις των δικαιούχων.

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι δεν θα δοθεί παράταση, ωστόσο αν υπάρχουν κάποια θέματα σε σχέση με την κάλυψη θα λυθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Δήλωσε παράλληλα ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι παράγωγο των υπερπλεονασμάτων και αν πάει καλύτερη η οικονομία μέσα στο 2020 θα κινηθούν σε μια πιο μόνιμη βελτίωση της φορολογικής πολιτικής.

Σημείωσε επίσης ότι ετοιμάζεται ασφαλιστική ρύθμιση που θα δομήσει το ασφαλιστικό και μέσα σε αυτό θα υπάρχει ένα ποσό στον προϋπολογισμό που θα αφορά τους συνταξιούχους.

Πρωτογενές Πλεόνασμα

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκφράζουν την αισιοδοξία τους σχετικά με τα ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώνονται στον ρυθμό αύξησης των εσόδων.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προυπολογισμού, στο ενδεκάμηνο, ανήλθαν στα 52,7 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 346 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου.

Παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφερόμενοι στα στοιχεία του προυπολογισμού για το ενδεκάμηνο κάνουν λόγο για μια θετική δυναμική που διαμορφώνεται στην οικονομία και αποτυπώνεται στις ακόλουθες εξελίξεις:

– Στην μεγάλη υπέρβαση των εσόδων που εισπράττονται από τον ΦΠΑ συγκριτικά με τον στόχο του προυπολογισμού.
– Στην αύξηση κατά 5% της εισπραξιμότητας που καταγράφεται στον ΕΝΦΙΑ η οποία αντιστοιχεί σε υπέρβαση των εσόδων κατά 150 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον στόχο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δείχνει ότι μείωση των φόρων, όπως αυτή στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση φέτος οδηγεί σε αύξηση της εισπραξιμότητας και των εσόδων για τα ταμεία του Δημοσίου.

– Στην αύξηση της εισπραξιμότητας που καταγράφεται και στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς το δημόσιο.

Τέλος, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρούν ότι ιδιαίτερα θετική επίπτωση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να υπερβαίνει την μισή ποσοστιαία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα έχει η χρήση των ANFAs και SMPs για επενδύσεις. Η σχετική συζήτηση με τους ευρωπαικούς θεσμούς για την αναπτυξιακή χρήση των κεφαλαίων αυτών θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους και όπως εκτιμάται μπορούν να οδηγήσουν σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση στην ελληνική οικονομία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ, ΚΕΡΔΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!