Categories: Οικονομία

Υπουργείο Οικονομικών: Σαφάρι στα social media για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Σαφάρι στο Facebook, στο Instagram και εν γενεί στα social Media θα πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εντοπίσει και να πατάξει την φοροδιαφυγή.

Ειδικότερα, για τις εταιρείες, στόχος του οικονομικού επιτελείου και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), είναι να πέσουν στα δίχτυα τους φορολογούμενοι που μέσω του λογαριασμού τους στο Facebook και το Instagram εμπορεύονται διάφορα προϊόντα σε δελεαστικές τιμές, αλλά, χωρίς να δηλώνουν τις συγκεκριμένες συναλλαγές στην εφορία με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Ειδικά, όσον αφορά στις πωλήσεις μέσω social media, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Real News”, οι εφοριακοί θα εξετάζουν τον αριθμό των φίλων κάθε επιχείρησης, αλλά και τα σχόλια των πελατών. Συνήθως, το ύψος της φοροδιαφυγής σε αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα, οι ελεγκτές θα αξιοποιήσουν τα social media για τη συλλογή στοιχείων, όπως, φωτογραφίες από πολυτελή προϊόντα των ελεγχόμενων, προκειμένου να εντοπίσουν πληροφορίες που δείχνουν ότι διάγουν πολυτελή διαβίωση που δεν συνάδει με το εισόδημα που δηλώνουν στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Τα κρυφά όπλα της ΑΑΔΕ

Το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα ρίξει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μέσω των social media, μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται καταγγελίες, ψηφιακό δελτίο αποστολής, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και εφορία, αλλά και το σύστημα Eispaxis.

Τα υπόλοιπα εργαλεία της ΑΑΔΕ είναι:

POS – MyDATA: Ίσως το σημαντικότερο εργαλείο που έχει μπει στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία. Το myDATA, όπως είναι ευρύτατα γνωστό, καταργεί σταδιακά τη χειρόγραφη έκδοση παραστατικών και την αντικαθιστά με την ηλεκτρονική.

Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Μέσα στο 2023 θα ενεργοποιηθεί το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών, ή αλλιώς ψηφιακό δελτίο αποστολής, το οποίο περιλαμβάνεται στη βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύστημα Eispraxis: Αποτελεί το υπερόπλο κατά της φοροδιαφυγής έχει ήδη ενεργοποιηθεί στα ελεγκτικά και εισπρακτικά κέντρα της ΑΑΔΕ. Σκιαγραφεί το προφίλ κάθε οφειλέτη, καθώς αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το myDATA, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους, όπως Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, ΕΡΓΑΝΗ, Χρηματιστήριο και φυσικά τις τράπεζες.

Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Έλεγχοι 2023

Για το τρέχον έτος έχουν προγραμματιστεί 28.000 φορολογικοί έλεγχοι σε εισοδήματα και ακίνητα, ενώ θα πραγματοποιηθούν άλλοι 15.000 στοχευμένοι, μερικοί επιτόπιοι, έλεγχοι, καθώς επίσης και 900 σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Με τη βοήθεια των νέων ηλεκτρονικών εργαλείων, στο «μάτι» του φοροελεγκτικού μηχανισμού θα βρεθούν υποθέσεις που αφορούν επιστροφές φόρων, δικαιούχους που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, υποθέσεις που έχουν διαβιβαστεί στην ΑΔΑΕ και υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους και άλλες πολυμερών ελέγχων από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές υπηρεσίες.

Comments are closed.


Recent Posts

Αγγελάκας: Θεωρώ παρανοϊκή τη σημερινή εποχή

Για την προσωπική και επαγγελματική του διαδρομή και την εικόνα της σημερινής κοινωνίας μίλησε ο Γιάννης Αγγελάκας στην κάμερα της εκπομπής…

5 λεπτά ago

Άνδρας πέθανε από μύκητα Candida Auris – Είχε έρθει από την Ελλάδα

Απεβίωσε σήμερα το πρωί στο Μιλάνο ένας άνδρας «που είχε μολυνθεί από διάφορα πολυανθεκτικά βακτήρια και τον μύκητα Candida auris»,…

32 λεπτά ago

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δεν θα διαπραγματευτεί με τον κλόουν Ζελένσκι

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε δηλώσεις που έκανε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε ότι συνομιλίες για ειρήνη δεν μπορεί να κάνει η Ρωσία όσο…

42 λεπτά ago

Μητσοτάκης στο TikTok: Στις 25 Ιουνίου δεν πάμε παραλία, πάμε να ψηφίσουμε

Μήνυμα για τη σημασία της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος έστειλε προς τον κόσμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών της 25ης…

1 ώρα ago

Τσίπρας: Επιλέγει την Α’ Πειραιά -Αφήνει εκτός ιστορικό στέλεχος & ξεσηκώνει αντιδράσεις

Μια απόφαση που θα συζητηθεί πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας ανάμεσα σε τρεις έδρες, αυτήν που διεκδικούσε ένα ιστορικό στέλεχος…

1 ώρα ago

British Airways: Ακύρωσε 100 πτήσεις

Στην ακύρωση περισσότερων από 100 πτήσεων προχώρησε εχθές και σήμερα η αεροπορική εταιρεία British Airways από το αεροδρόμιο Χίθροου του…

1 ώρα ago