υποικ-οδηγίες-πληρωμής-λογαριασμών-δ-837191
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 09.08.2022 | 18:52

ΥΠΟΙΚ: Οδηγίες πληρωμής λογαριασμών ΔΕΗ και ύδρευσης των περιφερειακών Δήμων (εγκύκλιος)

Ενημερωτική εγκύκλιο με θέμα την παροχή οδηγιών για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ ΑΕ καθώς και ύδρευσης των περιφερειακών Δήμων μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣΔΠ)», απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι:

Σε ότι αφορά την πληρωμή των εν θέματι λογαριασμών, επισημαίνουμε ότι κάθε μήνα παρατηρούνται πολλές απορρίψεις εντολών πληρωμής για την εξόφληση χρηματικών ενταλμάτων με δικαιούχο τη ΔΕΗ ΑΕ λόγω ελλιπούς ή μη καταχώρησης από τους χρήστες στο πληροφοριακό σύστημα του 25ψήφιου ηλεκτρονικού κωδικού πληρωμής με τα αρχικά RF και ενίοτε μη καταχώρισης του σωστού IBAN, που έχει σαν αποτέλεσμα αφενός την εκπρόθεσμη πληρωμή της ΔΕΗ ΑΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται και αφετέρου τη χρονοβόρο απασχόληση των εμπλεκομένων υπηρεσιών (ΤτΕ και Δ/νση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γ.Λ.Κ.) για την τελική εξόφληση. Διευκρινίζεται ότι ο 25ψήφιος RF κωδικός πρέπει να καταχωρείται στο χρηματικό ένταλμα στο πεδίο «είδος πληρωμής» και στην ένδειξη «ΔΕΗ 25ψήφιος RF» επιλέγοντας το σωστό IBAN σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο σχετικό έγγραφό μας.

Επίσης, παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα και κατά την εξόφληση χρηματικών ενταλμάτων που αφορούν στην πληρωμή λογαριασμών ύδρευσης στους περιφερειακούς Δήμους της χώρας και σας επισημαίνουμε ότι στο χρηματικό ένταλμα ο κωδικός πληρωμής θα πρέπει να καταχωρείται στο πεδίο «είδος πληρωμής» και στην ένδειξη «άλλος». Μετά από επαφές που είχαμε με την ΔΙΑΣ ΑΕ ενημερωθήκαμε πως ο κωδικός αυτός πληρωμής αν δεν είναι ο 25ψήφιος RF αλλά απλός κωδικός πληρωμής, θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε 20ψήφιος και στην περίπτωση που είναι μικρότερος θα πρέπει να συμπληρώνονται αριστερά του κωδικού μηδενικά έως τη συμπλήρωση των 20 ψηφίων.

Σημειώνεται ότι σε κάθε χρηματικό ένταλμα πρέπει να αναγράφεται μόνο ένας κωδικός παροχής ρεύματος ή ύδρευσης, ώστε να είναι δυνατή η καταχώρηση του στο προαναφερόμενο πεδίο, το οποίο είναι το μοναδικό που “διαβάζει” και αναγνωρίζει το ηλεκτρονικό σύστημα της ΔΙΑΣ ΑΕ, και στη συνέχεια η απόδοση του ποσού στο δικαιούχο. Στις περιπτώσεις που ο κωδικός καταχωρείται μόνο στα πεδία της αιτιολογίας του χρηματικού εντάλματος, οι σχετικές εντολές απορρίπτονται. Συνεπώς, κάθε χρηματικό ένταλμα που εκδίδεται θα πρέπει να αφορά σε έναν ή περισσότερους λογαριασμούς που φέρουν τον ίδιο κωδικό πληρωμής.

Κατόπιν των ανωτέρω σας υπενθυμίζουμε το με αρ. πρωτ. 2/3085/ΔΛΓΚ/2019 (ΑΔΑ: ΨΗ95Η-ΨΤΠ) έγγραφό μας με το οποίο δόθηκαν οδηγίες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ ΑΕ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣΔΠ), και παρακαλούμε να λάβουν γνώση του παρόντος εγγράφου όλοι οι υπάλληλοι που εμπλέκονται στη διαδικασία έκδοσης και εξόφλησης των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων.