Categories: Οικονομία

Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου – Ποιος είναι ο λόγος

Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς η κυβέρνηση της Κίνας διέταξε τα ανθρακωρυχεία της χώρας να «παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερο άνθρακα». Το Πεκίνο προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή όσο πλησιάζει ο χειμώνας, προκειμένου να να αμβλύνει τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση.

Η τιμή του κινέζικου άνθρακα υποχώρησε, ενώ πτωτικά κινούνται και υπόλοιπα εμπορεύματα, που με τη σειρά τους μείωσαν τις τιμές του πετρελαίου, σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε με άνοδο.

«Με τη υποχώρηση των τιμών του άνθρακα και του φυσικού αερίου και με το σχετικό δείκτη ισχύος (RSI), οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν overbought, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια απότομη, αλλά σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Τζέφρει Χάλει, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA.

Οι τιμές του άνθρακα

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επαναφέρει τις τιμές του άνθρακα σε μια λογική διακύμανση και θα καταπολεμήσει τυχόν παρατυπίες που διαταράσσουν την αγορά ή κακόβουλες κερδοσκοπικές κινήσεις στα futures του άνθρακα.

Τα futures του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησαν κατά 68 σεντς , ήτοι 1% , στα 84,20 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας όμως κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων.

Τα futures του αργού πετρελαίου WTI για το Νοέμβριο που λήγουν την Τετάρτη, υποχώρησαν κατά 1 δολάριο στα 81,96 δολάρια το βαρέλι.

«Το αργό πετρέλαιο Brent θα μπορούσε να πέσει στα 82 δολάρια και το WTI στα 78,50 δολάρια το βαρέλι και να παραμείνει άνετα σε μια ισχυρή αγορά «ταύρων» … Ακόμα κι αν το πετρέλαιο κάνει υποχώρηση 5 δολαρίων, εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα είναι σύντομο σε διάρκεια », δήλωσε ο Χάλει.

Παγκόσμια κρίση άνθρακα και φυσικού αερίου

Οι αγορές πετρελαίου ενισχύονται λόγω της παγκόσμιας κρίσης άνθρακα και φυσικού αερίου, η οποία οδήγησε σε μετάβαση στο ντίζελ και στο μαζούτ για παραγωγή ενέργειας.

Αλλά την Τετάρτη η αγορά πιέστηκε επιπλέον από τα στοιχεία του βιομηχανικού ομίλου American Petroleum Institute, τα οποία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,3 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, όπως αναφέρει το Reuters. Tα στοιχεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις εννέα αναλυτών για άνοδο 1,9 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα αργού, όπως καταγράφηκε σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος των ΗΠΑ, τα οποία περιλαμβάνουν ντίζελ, πετρέλαιο θέρμανσης και καύσιμα αεροσκαφών, μειώθηκαν πολύ περισσότερο από ό, τι περίμεναν οι αναλυτές, υποδεικνύοντας την ισχυρή ζήτηση.

Πηγή: ot.gr

Comments are closed.


Recent Posts

ΗΠΑ: Αστυνομικός σκότωσε πολίτη σε αναπηρικό αμαξίδιο

Αστυνομικός στο Τούσον της Αριζόνας, στις ΗΠΑ, σκότωσε με εννέα σφαίρες έναν 61χρονο άνδρα, ύποπτο για κλοπή από κατάστημα. Ο…

4 ώρες ago

Λίστα Πέτσα: “Ορισμένα ΜΜΕ θα έπαιρναν περισσότερα χρήματα εάν είχαν εφαρμοστεί κριτήρια”

Με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, ξεκίνησε η δεύτερη μέρα κατάθεσης μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη…

4 ώρες ago

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος: Ιδού ο δράστης των 100 ευρώ (βίντεο)

Τον άνθρωπο που "εμπνέυστηκε" το πρόστιμο 100 ευρώ από το Σεπτέμβριο κιόλας, βρήκε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και έσπευσε να ενημερώσει…

4 ώρες ago

Λάκης Λαζόπουλος: «Ο ψεκασμένος είναι το ίδιο επικίνδυνος με τον πληρωμένο»

Ο Λάκης Λαζόπουλος μίλησε για το εμβόλιο, τους αντιεμβολιαστές αλλά και την «πληρωμένη» δημοσιογραφία. Ο γνωστός ηθοποιός εξέφρασε την άποψη…

5 ώρες ago

Πελετίδης: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να κηρυχθεί η παραλιακή ζώνη του Δήμου

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ζήτησε με επιστολή του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη…

5 ώρες ago

Περιφέρεια Ηπείρου: Πανάκριβο Πάρκο για χάρη γερμανικών εταιρειών

Ενα Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, πολυδάπανο για το Ελληνικό Δημόσιο, με χρηματοδότηση 24.770.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, παραχώρηση τουλάχιστον 40…

5 ώρες ago