Categories: Οικονομία

Υπ. Οικονομικών -Πολυνομοσχέδιο: Φέρνει 16 νέα μέτρα στήριξης (λίστα)

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας καθώς και τις ρυθμίσεις μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα που περιέχει το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση του οποίου ξεκινάει σήμερα στη Βουλή, παρουσιάζει με σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για 16 μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται από την αναβίωση των ρυθμίσεων για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις. Ειδικότερα, όπως σημειώνει το ΥΠΟΙΚ με το νομοσχέδιο:

 1. Παρέχεται, για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως την 31η Ιουλίου 2023, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας.
 2. Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης τμηματικής καταβολής των βεβαιωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023, σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις σε οφειλέτες που ήταν συνεπείς φορολογούμενοι μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης ως προς την αποπληρωμή των οφειλών τους και έγιναν ληξιπρόθεσμες κατά τη διάρκεια της κρίσης.
 3. Θεσπίζεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200 – 300 ευρώ σε συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς ωφελήθηκαν λίγο ή καθόλου από την αύξηση 7,75% που ξεκίνησε να ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2023.
 4. Παρατείνεται έως και το τέλος του έτους η υπαγωγή σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, ή υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, κατά περίπτωση, σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες, όπως είναι οι γραμμές αιμοκάθαρσης, οι απινιδωτές, οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού.
 5. Συνεχίζεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2023.
 6. Δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, καταβάλλοντας τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας με βάση τους μήνες μετά την άρση ακινησίας.
 7. Προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό παρακράτησης κατά τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού.
 8. Ρυθμίζονται θέματα που παρέχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα να υλοποιηθεί η αυτόματη δημιουργία ψηφιακής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), με εκσυγχρονισμό του πλαισίου μεταβίβασης περιουσίας.
 9. Λαμβάνονται δράσεις στο πεδίο της ψηφιοποίησης όπως είναι ενδεικτικά η ψηφιακή έκδοση των παραστατικών διακίνησης αγαθών και η ψηφιοποίηση του πιστοποιητικού ταξινόμησης οχημάτων.
 10. Καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος όταν η κύρια οφειλή, δηλαδή ο φόρος που προκύπτει προς καταβολή, ανέρχεται έως 100 ευρώ.
 11. Λαμβάνονται μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής, με την υποχρεωτική διασύνδεση των τερματικών Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο σημείο πώλησης (EFT/POS) με την ΑΑΔΕ, και την επιβολή κυρώσεων σε διαφορετική περίπτωση.
 12. Υλοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις με σκοπό την καταστολή του λαθρεμπορίου που αφορούν, μεταξύ άλλων, την παρακολούθηση της διακίνησης και της παραλαβής από επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας ορισμένων ενεργειακών προϊόντων.
 13. Χορηγείται παράταση τριών μηνών για την υποβολή νέων αιτήσεων στο καθεστώς του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για την προσέλκυση επενδυτών.
 14. Επεκτείνονται και για το φορολογικό έτος 2023 τα κίνητρα για την επιλογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τη χρήση των υπηρεσιών παρόχων ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.
 15. Εισάγονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας προκαταβολής επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής με σκοπό την υποστήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
 16. Παρατείνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ μέχρι το τέλος του 2023.

Comments are closed.


Recent Posts

Φθιώτιδα: Οδηγούσε ανάποδα στην εθνική οδό (φωτο)

Το χάρο με τα μάτια τους είδαν οι οδηγοί που κινούνταν το απόγευμα της Τρίτης (6/6) στην εθνική οδό Λαμίας…

5 λεπτά ago

Μέγκαν Μαρκλ: Αυτό είναι το δώρο των 6.000 δολαρίων που έκανε στη δίχρονη κόρη της

Η Λίλιμπετ, η νεότερη από τους Sussex, γιόρτασε τα δεύτερα γενέθλιά της στις 4 Ιουνίου. Φυσικά η μητέρα της, Μέγκαν Μαρκλ δεν…

7 λεπτά ago

Την… άκουσε ο Μπεγνής: Είμαι όμορφος αλλά όχι και έργο τέχνης

Ο Μέμος Μπεγνής έδωσε συνέντευξη κι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην εξωτερική του εμφάνιση, το φλερτ και τα social media. Ο ηθοποιός μίλησε…

16 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Πεθαίνουν άνθρωποι επειδή η ΝΔ άφησε συντρίμμια στο ΕΣΥ

Με αφορμή τους θανάτους των δύο γυναικών που συγκλόνισαν το πανελλήνιο τις τελευταίες ημέρες, αυτόν της ηλικιωμένης στην Κω και…

24 λεπτά ago

ΔΥΠΑ: Νέο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων

Ξεκινάει σήμερα, Τετάρτη 7 Ιουνίου, η υλοποίηση εξειδικευμένου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης με θεματικό αντικείμενο «Συντηρητές Κτιρίων», συνολικής διάρκειας 250 ωρών,…

26 λεπτά ago

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 29 ατόμων στο Δήμο Χίου (προκήρυξη)

Ο Δήμο Χίου γνωστοποιεί την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά είκοσι εννέα (29) ατόμων για την…

36 λεπτά ago