Υπ. Ναυτιλίας: Φουρτούνες από τη σφοδρή κριτική και τις οφειλές από το ΣΕΕΝ

Στα 50 εκατομμύρια ανέρχονται οι τιμολογημένες οφειλές του κράτους από εκτέλεση δρομολογίων Δημόσιας Υπηρεσίας, κυρίως για την εξυπηρέτηση των μικρών νησιών μας με βάση όσα αναφέρει επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, που εστάλη τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, με θέμα «Μέτρα στήριξης των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων» :

Να σημειωθεί ότι πέρα από τις οφειλές για ήδη τιμολογημένες υπηρεσίες που ανέρχονται στα 50 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι άλλα 20 εκατομμύρια είναι το πόσο που αντιστοιχεί στις ακτοπλοϊκές για τις «άγονες γραμμές» για δρομολόγια για τα οποία έγιναν το τελευταίο διάστημα και δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί. Συνολικά, δηλαδή, εκτιμάται ότι άμεσα οφείλονται κοντά στα 70 εκατ. για υπηρεσίες κομβικές για την εθνική συνοχή και τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ουσιαστικά με βάση όσα αναφέρουν πηγές του κλάδου η κατάσταση αυτή είναι πρωτοφανής για τα ακτοπλοϊκά χρονικά. Ειδικά, δε, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία  η καθυστέρηση πληρωμών, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές καυσίμων και την απουσία εισερχόμενης τουριστικής κίνησης, δημιουργεί «εκρηκτικό κοκτέιλ» για τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις που ήδη στη διετία 2020- 2021 αντιμετωπίζουν ζημιές άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Πέρα όμως από τις καθυστερήσεις στελέχη του κλάδου αποδίδουν στο αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας μια έντονη τάση, «πέρα από τα ειωθότα, για προνομιακή μεταχείριση συμπεριφορών προς συγκεκριμένες ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις». Αυτό εγγραφόμενο σε ένα συνολικό πλαίσιο οφειλών και δυσχέρειας λόγω της συγκυρίας κινδυνεύει να οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο αποχώρησε από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) η Seajets. Με βάση πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τότε στην  τότε γενική συνέλευση ο εκπρόσωπος της SeaJets Μάριος Ηλιόπουλος ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΣΕΕΝ Μιχάλη Σακέλλη ενώ έθεσε και θέμα μη απαλλαγής του ΔΣ, προκαλώντας σχετική ονομαστική ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία έγινε ως όφειλε με κάλπη και φυσική παρουσία των μελών του Συνδέσμου. Έτσι η όλη διαδικασία κράτησε τρεις ημέρες, καθώς ελήφθησαν μέτρα προστασίας των συμμετεχόντων, λόγω κορωνοϊού. Τελικά δυο εταιρείες δεν προσήλθαν να ψηφίσουν ενώ όλες οι υπόλοιπες ψήφισαν υπέρ της απαλλαγής του ΔΣ. Κατόπιν τούτου, το ΔΣ του ΣΕΕΝ συνέχισε κανονικά ενώ η Seajets αποχώρησε από τον Σύνδεσμο.
Κρίσιμη κατάσταση 

Πάντως όπως αναφέρει η χτεσινή επιστολή του ΣΕΕΝ «παρά την πολύ κρίσιμη κατάσταση και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κλάδος μας, αντί για τη λήψη των έκτακτων μέτρων τα οποία σας είχαμε προτείνει με τις από 15.2.21, 23.3.21 και 1.4.21 επιστολές μας, και τα οποία θα προσέφεραν ουσιαστική ανακούφιση στον Κλάδο, τελικά δεν λάβαμε ούτε καν αυτή την ελάχιστη αποζημίωση που είχατε αποφασίσει, καθώς η καταβολή της διακόπηκε τους μήνες Ιανουάριο, Μάρτιο, Μάιο και Ιούνιο.

Ταυτόχρονα, το μέτρο της αναστολής εργασίας των ναυτικών για τα ελάχιστα πλοία που ακινητούν δεν εφαρμόζεται, ενώ την 1η Απριλίου υποχρεωθήκαμε να διπλασιάσουμε το ξενοδοχειακό προσωπικό των πλοίων παρά την απαγόρευση των μετακινήσεων επιβατών η οποία ίσχυε, αλλά και το μειωμένο κατά 50% πρωτόκολλο επιβατών των πλοίων.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σήμερα το Υπουργείο σας οφείλει στις Εταιρείες μας αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα €50.000.000 και αφορούν στην εκτέλεση δρομολογίων Δημόσιας Υπηρεσίας, κυρίως για την εξυπηρέτηση των μικρών νησιών μας.»

Η επιστολή του ΣΕΕΝ

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε από τις εβδομαδιαίες ενημερώσεις του Συνδέσμου μας τις οποίες σας αποστέλλουμε, η επιβατική κίνηση το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι μικρότερη αυτής του 2020, τόσο στις Ακτοπλοϊκές γραμμές όσο και στις γραμμές Ελλάδας Ιταλίας.

Παρά την αναμενόμενη αύξηση της κίνησης μετά την 1/7, τα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα των Εταιρειών μας το 2021 θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2020, ως συνέπεια του διπλασιασμού των τιμών των καυσίμων, για την εξέλιξη των οποίων επίσης σας ενημερώνουμε κάθε μήνα.

Τη διετία 2020/2021 οι συνολικές ζημιές των πλοίων μελών του ΣΕΕΝ τα οποία εξυπηρετούν τα Ελληνικά νησιά και τη γραμμή Ελλάδας Ιταλίας, η οποία είναι μεγάλης σημασίας για τη στήριξη του τουρισμού και των εισαγωγών / εξαγωγών της Χώρας, αναμένεται να ξεπεράσουν τα €200.000.000. Στις ζημιές αυτές έχουν συνυπολογισθεί ήδη τα μισθώματα των συμβάσεων COVID-19, τα οποία για τις Εταιρείες μέλη του Συνδέσμου μας δεν ξεπέρασαν τα €45.000.000 και τα οποία αποτελούν αποζημιώσεις για κάλυψη μικρού μέρους του κόστους των δρομολογίων τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε.

Πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη ότι παρά την κρίση, τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τον σχεδόν μηδενικό τουρισμό, τα πλοία μας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εκτελούν την τρέχουσα περίοδο τα ίδια δρομολόγια με το 2019, όταν η κίνηση ήταν τριπλάσια της σημερινής.

Παρά την πολύ κρίσιμη κατάσταση και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κλάδος μας, αντί για τη λήψη των έκτακτων μέτρων τα οποία σας είχαμε προτείνει με τις από 15.2.21, 23.3.21 και 1.4.21 επιστολές μας, και τα οποία θα προσέφεραν ουσιαστική ανακούφιση στον Κλάδο, τελικά δεν λάβαμε ούτε καν αυτή την ελάχιστη αποζημίωση που είχατε αποφασίσει, καθώς η καταβολή της διακόπηκε τους μήνες Ιανουάριο, Μάρτιο, Μάιο και Ιούνιο.

Ταυτόχρονα, το μέτρο της αναστολής εργασίας των ναυτικών για τα ελάχιστα πλοία που ακινητούν δεν εφαρμόζεται, ενώ την 1η Απριλίου υποχρεωθήκαμε να διπλασιάσουμε το ξενοδοχειακό προσωπικό των πλοίων παρά την απαγόρευση των μετακινήσεων επιβατών η οποία ίσχυε, αλλά και το μειωμένο κατά 50% πρωτόκολλο επιβατών των πλοίων.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σήμερα το Υπουργείο σας οφείλει στις Εταιρείες μας αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα €50.000.000 και αφορούν στην εκτέλεση δρομολογίων Δημόσιας Υπηρεσίας, κυρίως για την εξυπηρέτηση των μικρών νησιών μας.

Ο τρόπος αντιμετώπισης του Κλάδου των θαλάσσιων επιβατηγών μεταφορών υποδηλώνει υποβάθμιση της σοβαρότητας της κατάστασης και των κινδύνων όχι μόνο για το μέλλον των Εταιρειών μας αλλά και για τον τουρισμό της Χώρας και τα νησιά μας τα οποία εξυπηρετούμε υποδειγματικά.

Παρακαλούμε για την άμεση λήψη των μέτρων ενίσχυσης και αποζημίωσης του κλάδου τα οποία σας έχουμε προτείνει σύμφωνα με τις παραπάνω επιστολές μας και μέρος των οποίων έχουν αποφασισθεί αλλά δεν εφαρμόζονται.

Επίσης παρακαλούμε για :

· Την άμεση πληρωμή των οφειλόμενων μισθωμάτων και την εξόφληση των Εταιριών μας κατά τρόπο αντικειμενικό ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης των σχετικών δικαιολογητικών.

· Την επαναφορά σε μόνιμη βάση του μέτρου της προκαταβολής των μισθωμάτων των γραμμών Δημόσιας Υπηρεσίας με την κατάθεση των δικαιολογητικών, όπως ίσχυε σύμφωνα με την ΥΑ αριθ. 2252.1-19/24568/20/24-4-20 (ΦΕΚ 1690/Β/4-5-20) συμπεριλαμβανομένων και των δικαιολογητικών που έχουν ήδη κατατεθεί».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΣΕΕΝ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]