Categories: Οικονομία

Χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Εργαλείο και για την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης με στόχο την επανεκκίνηση της Οικονομίας, θα αποτελέσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει το capital.gr, ενώ ο μηχανισμός έκανε τα πρώτα του βήματα στις 3 Αυγούστου και από τον Σεπτέμβριο αναμένεται σταδιακά γεωμετρική αύξηση των αιτήσεων συμμετοχής από επιχειρήσεις, κοινή πεποίθηση κυβέρνησης και τραπεζών είναι ότι ο ρόλος του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν πρόκειται να είναι πλήρης αν δεν δοθεί πράγματι δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που  υποφέρουν από την κρίση και την υπερχρέωση. Η δεύτερη ευκαιρία θα δοθεί μόνο μέσω νέων χορηγήσεων από τις τράπεζες, κάτι που και οι ίδιες επιθυμούν  προκειμένου να αντιστρέψουν σταδιακά τους αρνητικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και κατά το στάδιο της αναδιάρθρωσης μιας επιχείρησης, οι πιστώτριες τράπεζες θα μπορούν να αποφασίσουν με πλειοψηφία 3/5 να αναχρηματοδοτήσουν τον οφειλέτη  για απαιτήσεις που γεννώνται τόσο πριν όσο και μετά τη σύμβαση αναδιάρθρωσης προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιούνιο 2017, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 98 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 295 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,3% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,2% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 151 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 168 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η συνολική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μειώθηκε περίπου στο ήμισυ ως ποσοστό του ΑΕΠ, από ένα μέγιστο 25% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2008 σε 12% του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2016, ή από 60 δισ. ευρώ σε 21 δισ. ευρώ σε ετήσιους όρους.

Η βασική αιτία αυτής της πτώσης ήταν η έντονη μείωση της εξωτερικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, η οποία μάλιστα εμφάνισε αρνητική ροή από τα τέλη του 2011 μέχρι τα τέλη του 2015. Έκτοτε η εξωτερική χρηματοδότηση έχει ανακάμψει, παραμένοντας όμως χαμηλή σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ επιδεινώθηκε εκ νέου από το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Η οικονομική κρίση επηρέασε βαθύτατα το μέγεθος και τη σύνθεση της εξωτερικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και ιδιαίτερα η κρίση χρέους του 2010 περιόρισαν και τελικώς εξάλειψαν σε απόλυτο μέγεθος το δανεισμό των επιχειρήσεων από την εγχώρια τραπεζική αγορά. Σε ένα περιβάλλον έλλειψης εγχώριου τραπεζικού δανεισμού και αυστηρότερων πιστοδοτικών κριτηρίων, οι επιχειρήσεις μετά την κρίση στράφηκαν, πέρα των ιδίων πόρων τους, σε εναλλακτικές μορφές εξωτερικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών τους αναγκών.

Μεταξύ αυτών των εναλλακτικών μορφών, οι επιχειρήσεις άντλησαν κεφάλαια κυρίως από μη τραπεζικά δάνεια, καθώς επίσης και από δάνεια από το εξωτερικό, στην πλειοψηφία τους ενδοομιλικά δάνεια και ομολογιακά δάνεια.

Παράλληλα, αντλήθηκε χρηματοδότηση από μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο μετοχές, ενώ πρόσφατα άρχισε να κινείται η έκδοση εταιρικών ομολόγων.

Δυσανάλογα από τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των εγχώριων τραπεζικών χορηγήσεων επλήγησαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς βασίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στον τραπεζικό δανεισμό ως την κύρια μορφή εξωτερικής χρηματοδότησής τους, συγκριτικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση.

Σημειώνεται ότι η τάση αύξησης των μη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο (για φόρους), τους προμηθευτές και τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης τα τελευταία τρίμηνα,  ενώ έμμεσα υποβοηθά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, δεν αποτελεί υγιή και διατηρήσιμη πρακτική και δεν αφορά απαραίτητα εύρωστες επιχειρήσεις.

Recent Posts

Συνάντηση Κασκαρέλη – Μπλίνκεν στο Όσλο

Μια σύντομη συζήτηση είχε ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ (υπουργός Εξωτερικών) Βασίλης Κασκαρέλης με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με…

11 λεπτά ago

Σε Κόρινθο – Λουτράκι αύριο ο Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Παρασκευής 2 Ιουνίου θα επισκεφθεί το Λουτράκι και την…

27 λεπτά ago

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Μέχρι πότε μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα τα κόμματα

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 5 Ιουνίου έχουν προθεσμία να δηλώσουν υποψηφιότητα όσα κόμματα επιθυμούν να συμμετέχουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σύμφωνα…

31 λεπτά ago

Μάιος: Φέτος ήταν ο πιο ψυχρός μήνας των τελευταίων 14 ετών

Ο Μάιος μας αποχαιρέτησε πριν από λίγες ώρες με την θερμοκρασίες τον συγκεκριμένο μήνα φέτος να είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο…

53 λεπτά ago

Πηγές ΑΣΕΠ -2Γ/2022: Πότε οι προκηρύξεις για 14.837 επιτυχόντες -Τι ισχύει για αιτήσεις & προσαύξηση βαθμολογίας

Σημαντικές διευκρινήσεις για τα επόμενα στάδια του Πανελληνίου Γραπτού διαγωνισμού μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου, δίνουν πηγές του ΑΣΕΠ.…

1 ώρα ago

Διώρυγα της Κορίνθου: Άνοιξε σήμερα μετά από 8 μήνες εργασιών

Από σήμερα, Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023, είναι ξανά διαθέσιμη για τη ναυσιπλοΐα η Διώρυγα της Κορίνθου, έπειτα από 8 μήνες εργασιών αποκατάστασης καθώς…

1 ώρα ago