χρέος-τα-αέναα-παζάρια-συνεχίζονται-ε-40730
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.05.2017 | 09:30

Χρέος: Τα αέναα παζάρια συνεχίζονται -Ερωτηματικό για την κατάληξη

Εντατικές επαφές αναμένονται για το θέμα του χρέους στο προσκήνιο και το παρασκήνιο μέχρι τις 22 Μαϊου οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup. Η απροθυμία της Γερμανίας να υποχωρήσει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους πριν τις Γερμανικές εκλογές περιπλέκει την προσπάθεια που καταβάλλουν η Γαλλία, η Ιταλία, η ΕΚΤ και η Κομισιόν αλλά και οι ΗΠΑ να διαμορφωθεί πλαίσιο για δοκιμαστική επιστροφή της  χώρας στις αγορές το καλοκαίρι. Στον αντίποδα, σύμφωνα με το Reuters, μια ομάδα χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά υπό την ηγεσία της Γερμανίας επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας, καθώς πιστεύει ότι η στάση της Κομισιόν απέναντι στην Αθήνα μπορεί να γίνει πολύ επιεικής. Οι ίδιες χώρες, ωστόσο, αρνούνται μια σαφή δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό το φόβο της αντίδρασης των ψηφοφόρων τους. Ανησυχούν επίσης ότι μόλις η Αθήνα αποσπάσει την ελάφρυνση χρέους θα χάσει το κίνητρο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με επίκεντρο το χρέος, είχε το πρωί χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης στο προσεχές Eurogroup» σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στην Άνγκελα Μέρκελ μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία είχε επίσημη συνάντηση αλλά και τετ α τετ στο περιθώριο θεατρικής παράστασης στο Πεκίνο.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters Ευρωπαίοι δανειστές και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ακόμη σημαντικές διαφωνίες όσον αφορά τον τρόπο ελάφρυνσης χρέους της Ελλάδας. Ωστόσο όπως αναφέρεται υπάρχει  προσδοκία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στη συνάντησή τους στις 22 Μαΐου.

Αναφερόμενο στο χτεσινό EWG, το Reuters αναφέρει ότι τη Δευτέρα οι αξιωματούχοι συζήτησαν το πώς θα εκπληρωθεί η υπόσχεση του περασμένου έτους για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να διευκολυνθεί το έργο των υπουργών την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η συνάντηση δεν σημείωσε πρόοδο, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters.

«Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Το EWG δεν θα μπορούσε να βρει το σημείο συμφωνίας, κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβεί σε υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε αξιωματούχος. «Το ΔΝΤ θέλει να έχει εξαρχής τη μέγιστη δέσμευση (για ελάφρυνση χρέους), ενώ άλλοι θα προτιμούσαν να γίνουν πιο ακριβείς μόνο το 2018», σχολίασε δεύτερος αξιωματούχος, αναφερόμενος στη λήξη του προγράμματος στήριξης τον Ιούλιο του 2018, όταν οι δανειστές θα έχουν πλήρη εικόνα της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και των τελευταίων οικονομικών στοιχείων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters,  η Ελλάδα υποστηρίζει ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της –δίνοντας για παράδειγμά το “ΟΚ” για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και έχοντας πετύχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι. Θέλει επίσης να σημειώσει πρόοδο στα σχέδιά της για έξοδο στις αγορές ακόμη και τον Ιούλιο.

Οι δεσμεύσεις

Σύμφωνα με το Reuters η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους βασίζεται στην δέσμευση του Eurogroup τον Μάιο του 2016 να επεκτείνει την περίοδο ωρίμανσης στα ελληνικά δάνεια, ώστε οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας να είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% ΑΕΠ αργότερα.

Το Eurogroup ανακοίνωσε επίσης ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τα πιο δαπανηρά δάνεια του ΔΝΤ με φθηνότερα ευρωπαϊκά δάνεια και να μεταφέρει τα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων που αγοράζονται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης ευρώ πίσω στην Αθήνα.

Αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν μόνο εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τα μέσα του 2018 και μόνο αν η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους δείξει ότι η Αθήνα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να το καταστήσει βιώσιμο.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ελλάδα απαιτείται ελάφρυνση του χρέους ή τουλάχιστον μια σαφής υπόσχεση τώρα, ειδικά εάν η χώρα, της οποίας το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 197% του ΑΕΠ, πρόκειται να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο χρόνο.

Το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των διάφορων περιόδων διάσωσης, κυρίως ως αποτέλεσμα του βύθισης του ΑΕΠ που προκλήθηκε τουλάχιστον εν μέρει από τη λιτότητα που ζητούσαν οι δανειστές.