ξεσκονίζουν-οι-θεσμοί-εκκρεμότητες-σ-323813
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 16.01.2020 | 13:30

Ξεσκονίζουν οι θεσμοί εκκρεμότητες στην ενέργεια, προϋπολογισμό και ασφαλιστικό

«Σηκωμένα» τα μανίκια τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που ήδη έχουν βάλει επί τάπτος σειρά θεμάτων που βρίσκονται στον πυρήνα της 5ης αξιολόγησης. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2019, ο υπό διαμόρφωση δημοσιονομικός χώρος και οι παροχές, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και ζητήματα Κτηματολογίου και ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο αυτές τις ημέρες.

Βασική προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να τεκμηριώσει τις νέες φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε για το 2020, αλλά και τη  νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, που πατά στις νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και την  ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα της εφορίας.  Επιπρόσθετα παραπέμπουν και σε εκτίμηση για πλεόνασμα μεγαλύτερο από την πρόβλεψη για 3,7% του ΑΕΠ το 2019 βασιζόμενοι στα χθεσινά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που όμως συμπεριλαμβάνει και το «κέρδος» των 500 εκατ. ευρώ από τα μη διατεθειμένα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Στον αντίποδα οι τεχνοκράτες των θεσμών αξιολογούν το σενάριο ανάπτυξης της κυβέρνησης στο φόντο και της υποεκτέλεσης του ΠΔΕ, κάτι που συμβαίνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Ειδικά βλέπουν και πάλι τις δομικές αδυναμίες που οδηγούν σε υστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων. Σημειώνεται ότι οι πόροι από το ΠΔΕ για αναπτυξιακούς σκοπούς ανήλθαν το 2019 σε 5,642 δισ. ευρώ έναντι (αναθεωρημένου) στόχου για 6,1 δισ. ευρώ.

Επίσης αναμένεται να αξιολογήσουν τα μέτρα παρέμβασης της κυβέρνησης για απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών σε σειρά κλάδους της οικονομίας, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η βιομηχανία αλλά και οι χρήσεις γης,.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το σχέδιο για την κατηγοριοποίηση των διάφορων δραστηριοτήτων ως προς την περιβαλλοντική όχληση που προκαλούν στο περιβάλλον, η οποία θα επηρεάζει και τη χωροθέτησή τους σε διάφορες ευαίσθητες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα το Κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, η ΔΕΗ και οι ιδιωτικοιήσεις στην ενέργεια τίθενται στις διαπραγματεύσεις. Στο επίκεντρο το πώς θα τρέξει η υπογραφή των συμβάσεων για τις πέντε μελέτες κτηματογράφησης που αντιμετωπίζουν δικαστικές εμπλοκές αλλά και οι παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να επιταχύνει τις εξετάσεις αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες.

Σε σχέση με τα ενεργειακά ήδη τρέχει διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού – DGComp) για τη ΔΕΗ, τη διαδικασία «απολιγνιτοποίησης», το  ζήτημα άμεσης πρόσβασης τρίτων στους λιγνίτες για παραγωγή ενέργειας, όπως και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Το όλο θέμα είναι άκρως σοβαρό καθώς άπτεται της ενεργειακής ασφάλειας μετά και τις εκπεφρασμένες προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για επίσπευση του «λουκέτου» στα λιγνιτικά εργοστάσια.

Γιώργος Αλεξάκης