Ξένες επενδύσεις: Βαρόμετρο για την ανάκαμψη – Ελεύθερη πτώση καταγράφει ο ΟΗΕ

«Πάγωμα» των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) έχει φέρει η πανδημία σύμφωνα με Ειδική Έκθεση του τμήματος του ΟΗΕ για την ανάπτυξη και το εμπόριο (UNCTAD) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση μόνο στο πρώτο εξάμηνο, υπολογίζεται ότι η πτώση στις ΑΞΕ παγκοσμίως ανήλθε στο 49% σε σύγκριση με το 2019 Ειδικότερα, οι «πράσινες» επενδύσεων μειώθηκαν κατά 37%, οι διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις κατά 15% και οι συμφωνίες χρηματοδότησης επενδύσεων σε υποδομές κατά 25%.

Σε 12μηνη βάση η εκτίμηση είναι ότι η πτώση θα «κάτσει» στο 30-40%, λόγω κάποιων σημείων σταθεροποίησης στις αναπτυγμένες οικονομίες στο 3ο τρίμηνο. Ωστόσο, η UNCTAD σημειώνει ότι υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα, καθώς όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Γιατί θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Είναι προφανές ότι η επέλαση του κορωνοϊού έχει φρενάρει τις κινήσεις κεφαλαίων προς επένδυση κάτι βέβαια που δημιουργεί περαιτέρω κινδύνους για οικονομίες όπως η Ελλάδα που «διψούν» για το φρέσκο χρήμα των επενδυτών. Ουσιαστικά η «έλλειψη» καυσίμων δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το πώς και με ποια μορφή θα επέλθει η πολυπόθητη ανάκαμψη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μετριοπαθείς υπολογισμούς του ΣΕΒ, για να υπάρξει εξισορρόπηση από την τεράστια αποεπένδυση που έχει υποστεί η Ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια της κρίσης, απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις, πέραν όσων πραγματοποιούνται ετησίως, τουλάχιστον 100 δις ευρώ μέχρι το 2022.

Επίσης, η κυβέρνηση βασίζεται σε μια αύξηση επενδύσεων κατά 30,4% μέσα στο 2021, ώστε να «βγει» το σενάριο της ανάπτυξης για του χρόνου. Βέβαια στις καταγραφές του ΟΗΕ θα πρέπει να προστεθεί ως παράμετρος δυσκολίας για την έλευση επενδυτικού «τσουνάμι» οι καθυστερήσεις στο μέτωπο της λειτουργικής ετοιμασίας του Ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, απ΄ όπου η Ελλάδα προσμένει περίπου 30 δισεκ.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κάποιος και το κλίμα στις μεγάλες οικονομίες απ’  όπου αναμένονται και οι επενδυτές εύκολα αντιλαμβάνεται το μέγεθος της δυσκολίας. Έτσι στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, λόγω των αρνητικών εισροών στις ευρωπαϊκές , οι ΑΞΕ στις αναπτυγμένες οικονομίες έφτασαν το ποσό των 98 δισ δολάρια, καταγράφοντας πτώση 75% σε σύγκριση με το 2019.

Ως προς τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, έφτασαν στα 319 δισ δολάρια στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020. Στον ψηφιακό κλάδο η πτώση ήταν στο 21% στις αναπτυγμένες οικονομίες-. Όσον αφορά στις “πράσινες” επενδύσεις- που κατά την UNCTAD δίνουν την τάση των μελλοντικών ΑΞΕ- στο οκτάμηνο του έτους έφτασαν στα 358 δισ δολάρια (-17%), με τη μεγαλύτερη πτώση (49%) να καταγράφεται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Επίσης, οι διασυνοριακές χρηματοδοτικές συμφωνίες έπεσαν κατά 25%. Μάλιστα στο 3ο τρίμηνο καταγράφηκε μεγαλύτερος ρυθμός πτώσης.

Πηγή: Γιώργος Αλεξάκης, Reporter.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!