Βρυξέλλες: Στις 21 Ιουνίου η απόφαση για χρέος με ή χωρίς ΔΝΤ

Στις 21 Ιουνίου θα υπάρξει συνολική απόφαση για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, ανεξάρτητα από το αν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι το ΔΝΤ. Την επισήμανση αυτή έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν προγραμματίζονται έκτακτες συνεδριάσεις για την Ελλάδα μετά τον Ιούνιο γιατί οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Εurogroup, της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο, είπε ότι «είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι» για αυτό, και πως οι υπουργοί στο Εurogroup της Πέμπτη θα επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία. Ανέφερε ωστόσο πως τα προαπαιτούμενα της συμφωνία θα πρέπει να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση, ενώ υπενθύμισε τη δέσμευση του δήλωση του πρωθυπουργού ό,τι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

«Ολες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα από το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ, δήλωσε βέβαιος ότι τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου και απέκλεισε όποια άλλη εξέλιξη.

Σχετικά με τη δόση της τέταρτης αξιολόγησης είπε ό,τι θα είναι μεγάλη και θα αποφασιστεί και αυτή στις 21 Ιουνίου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα πάει στο «μαξιλάρι» για την διασφάλιση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά τον Αύγουστο που θα βγει από το πρόγραμμα.

Για το ΔΝΤ είπε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη συμμετοχή του, προσθέτοντας ότι θέλουμε το διεθνή οργανισμό στη συμφωνία λόγω της αξιοπιστίας του στις αγορές. Ωστόσο διευκρίνισε ότι ακόμη κι αν δεν βρεθεί κοινός τόπος με το ΔΝΤ οι Ευρωπαίοι θα λάβουν όλες τις αποφάσεις στις 21 Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για το χρέος.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης την Πέμπτη οι υπουργοί θα κάνουν μια διεξοδική συζήτηση για το χρέος. Εξάλλου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για τις τελευταίες διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους πριν το Εurogroup της Πέμπτης.

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΧΡΕΟΣ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ