Βουλή: Τροπολογία για μείωση της χρέωσης προμηθευτή ρεύματος

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας για την μείωση της ΠΧΕΦΕΛ (Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ), κατά 35%

Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ ( ΕΛΑΠΕ) θα πρέπει να είναι πλεονασματικός κατά 70 εκατ. ευρώ ώστε να μην υπάρξει καμμία περαιτέρω αλλαγή ως προς τη χρέωση προμηθευτή.

Σε περίπτωση που το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ θα υπάρξει αντίστοιχη περαιτέρω μείωση της ΠΧΕΦΕΛ.

Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αφού η κυβέρνηση είχε αναλάβει τη δέσμευση για μείωση της χρέωσης προμηθευτή.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί τότε, η μείωση έπρεπε να γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Εν όψει της τροπολογίας, αρκετοί φορείς της αγοράς είχαν τοποθετηθεί για το ύψος και τον τρόπο εφαρμογής της μείωσης.

Έτσι, σε κοινή επιστολή τους προς τη ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ οι Σύνδεσμοι Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και Εμπόρων Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ), είχαν ζητήσει τη μείωση της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) αναδρομικά από την 1η Απριλίου 2018 κατά 256 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή προϋπολογίζεται από τον ΛΑΓΗΕ ότι θα είναι το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του τρέχοντος έτους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΒΟΥΛΗ, ΡΕΥΜΑ, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!