βοτανικός-δωρεάν-παραχώρηση-για-99-χρόν-842288
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 15.11.2020 | 21:00

Βοτανικός: Δωρεάν παραχώρηση για 99 χρόνια στον Παναθηναϊκό

Την δωρεάν παραχώρηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό για 99 χρόνια περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA, η υφιστάμενη φόρμουλα συμφωνίας των μνημονίων συναντίληψης που πρόκειται να συνυπογραφούν ανάμεσα στους βασικούς εμπλεκομένους φορείς για την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης.

Με γνώμονα το Προεδρικό Διάταγμα που παραμένει σε ισχύ, η διοίκηση του Ερασιτέχνη διατηρεί ως κεκτημένο ότι όσα δικαιώματα έχει στη Λεωφόρο για το οικόπεδο και το γήπεδο θα τα έχει και στο Βοτανικό, ξεπερνώντας έτσι τον «σκόπελο» με το ιδιοκτησιακό ζήτημα της Λεωφόρου, που αποτελεί και το πλέον ακανθώδες ζήτημα για τον σύλλογο.

Ως εκ τούτου από την πρώτη ημέρα ανέγερσης του γηπέδου και για τα επόμενα 99 χρόνια ο Ερασιτέχνης αναμένεται να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα της εκμετάλλευσής του (μετά από τα 99 χρόνια δεν θα χρειαστεί νέα σύμβαση, πατώντας στον νόμο περί χρησικτησίας που ισχύει και στη Λεωφόρο), όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ιστορική έδρα του συλλόγου.

Μόνο στον Ερασιτέχνη το «ενοίκιο» της ΠΑΕ 

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός προβλέπεται να πληρώνει ετήσιο ενοίκιο σημαντικού ύψους στον Ερασιτέχνη για τη χρήση του ποδοσφαιρικού γηπέδου από την πλευρά της. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε τελικές συζητήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει και ποιος θα έχει ουσιαστικά στα χέρια του το ποδοσφαιρικό γήπεδο και την απόλυτη εκμετάλλευσή του. Είτε για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, είτε για οποιοδήποτε άλλο event.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός επίσης, θα έχει μία ακόμα υποχρέωση. Από τη στιγμή που θα παραλάβει έτοιμο το γήπεδο να καταβάλει ένα ποσό στον Δήμο που θα αφορά τη χρήση των εμπορικών χώρων. Το ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί αλλά οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσό από 800.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ ετησίως για χρονικό διάστημα 30-40 ετών, ποσό επαναλαμβάνουμε που θα αφορά την εμπορική εκμετάλλευση του νέου γηπέδου, δηλαδή τις σουίτες από τις οποίες το τριφύλλι προσδοκά πολλαπλάσια έσοδα.

Οι παραπάνω πληροφορίες έρχονται να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο που δημιουργήθηκε από τη χθεσινή αναφορά δημοσιεύματος πολιτικής εφημερίδας που αφορούσε στο μίσθωμα του γηπέδου.

Εξυπακούεται ότι εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Βοτανικό, προβλέπεται να παραχωρηθούν στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό δωρεάν σύγχρονες ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες των τμημάτων του, τα οποία σήμερα λειτουργούν στους χώρους του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (κλειστό γήπεδο για μπάσκετ, βόλεϊ κλπ των ερασιτεχνικών τμημάτων μίνιμουμ 2.000 θέσεων, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και κτιριακές εγκαταστάσεις-γραφεία του συλλόγου).

Συν βεβαίως, τη λύση που αναμένεται να προταθεί για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, σε χώρο εκτός Διπλής Ανάπλασης, αλλά πλησίον του ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Για να προχωρήσει το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης σε φάση υλοποίησης θα πρέπει ασφαλώς να ανακοινωθεί η χρηματοδότηση του έργου την οποία η κυβέρνηση και ο Δήμος Αθηναίων φέρεται να έχουν εξασφαλίσει με ένα μείγμα κονδυλίων προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο Ανάκαμψης και τις εμπλεκόμενες τράπεζες (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς). Υπενθυμίζεται ότι τις Εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη με βάση την προϋπάρχουσα συμφωνία θα καλύψει οικονομικά η Alpha Bank.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο που αφορά την ολική ανάπλαση της περιοχής του Βοτανικού και περιλαμβάνει τη δημιουργία και συντήρηση έργων και κοινόχρηστων υποδομών (χώροι πρασίνου, δίκτυο αποχετεύσεων, διευθέτηση ρέματος Προφ. Δανιήλ, διάνοιξη οδού Αγ. Αννης), καθώς και 120 στρέμματα κοινόχρηστου-κοινωφελούς αστικού πρασίνου.

Η υλοποίηση του προγράμματος Διπλής Ανάπλασης αφορά ασφαλώς και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο χώρο του υπάρχοντος γηπέδου (το οποίο προβλέπεται να γκρεμιστεί μόνο όταν ανεγερθεί το νέο γήπεδο στο Βοτανικό), όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί υπόγειος χώρος στάθμευσης, 2000 τ.μ. χώροι αναψυχής και πολιτιστικών δράσεων και, στην επιφάνεια του, 17 στρέμματα αστικού πρασίνου (διαμόρφωση πάρκου).

Πηγή: sdna.gr