βιομήχανοι-θεσ-νίκης-άμεσα-χωματερή-σ-275814
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.10.2012 | 20:21

Βιομήχανοι Θεσ/νίκης: Άμεσα χωματερή στερεών βιομηχανικών αποβλήτων

Σοβαρό παραμένει το πρόβλημα εναπόθεσης των επικίνδυνων και μη επικίνδυνων βιομηχανικών στερεών αποβλήτων στο νομό Θεσσαλονίκης, όπως επισήμαναν οι συμμετέχοντες σε αποψινή εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ευθύμιο Φωτόπουλο, το πρόβλημα έγκειται -μεταξύ άλλων- στο γεγονός ότι δεν έχει κατασκευασθεί από την Πολιτεία και δε λειτουργεί οργανωμένος χώρος απόθεσης στερεών βιομηχανικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να ανακύπτει ζήτημα τελικής διάθεσής τους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των βιομηχάνων Νίκος Πέντζος ζήτησε από την Πολιτεία την άμεση οριοθέτηση και οργάνωση χώρων εναπόθεσης αποβλήτων προκειμένου να υπάρξει «βιώσιμη βιομηχανία στην Ελλάδα, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος». Αναλυτικότερα:

Η ΒΦΛ έκλεισε, τα απόβλητα παραμένουν

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι το γεγονός ότι, μπορεί η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ) να έχει πλέον κλείσει, στον χώρο της όµως παραµένουν αποθηκευµένοι περίπου 1.425.000 τόνοι -μη επικίνδυνων- αποβλήτων, που αποτελούνται από φωσφογύψο, άνυδρο θειικό ασβέστιο και λάσπη.

«Η ΜΕΛ επεξεργάζεται και αξιοποιεί (µεταπωλεί) τα απόβλητα, η Hellenic Steel και η TOSOH (αποθηκευµένοι κατ’ εκτίµηση περίπου 100.000 τόνοι) εξακολουθούν να αποθηκεύουν προσωρινά τα αδρανοποιημένα µη επικίνδυνα απόβλητα τους και οι διαρκείς προσπάθειες για να δηµιουργήσουν οι ίδιες χώρους υγειονομικής ταφής, µε όλες τις νόµιµες προδιαγραφές και αδειοδοτήσεις, συναντούν την αντίδραση της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας, µε αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβληµα», υπογράμμισε ο κ.Φωτόπουλος.

Στις μικρές βιομηχανικές μονάδες, ο κύριος τρόπος περαιτέρω διαχείρισης των στερεών βιοµηχανικών αποβλήτων -που δεν δύνανται να ανακυκλωθούν και δεν γίνονται δεκτά από την χωµατερή της Μαυροράχης- εξακολουθεί να είναι η σύµβαση µε αδειοδοτηµένες εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και οι μονάδες κατεργασίας αποβλήτων, όπως εκείνη που λειτουργεί στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης (ΜΚΑ), αλλά και οι βιολογικοί καθαρισμοί των δήμων, παράγουν ιλύ, η οποία παραμένει συσσωρευμένη (προσωρινή αποθήκευση) και δεν υπάρχει λύση και …τελικός προορισμός.

11.000 νέες θέσεις εργασίας
χάρη στα …σκουπίδια μέχρι το 2020

Κι όλα αυτά, ενώ αν δρομολογηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις (πχ, μονάδες βιοενέργειας, καύσης απορριμμάτων κτλ) και η Ελλάδα προετοιμαστεί επαρκώς για την επόμενη διαχειριστική περίοδο των ευρωπαϊκών κονδυλίων (2014-2020), το όφελος δεν είναι είναι μόνο περιβαλλοντικό: «Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περίπου 11.000 νέες θέσεις σταθερής απασχόλησης μέχρι το 2020. Η βούληση είναι το τρωτό σημείο, αλλά και το σημείο κλειδί για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτές τις λύσεις και να δημιουργήσουμε αυτές τις θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Φωτόπουλος.

Οριοθέτηση και οργάνωση χώρων
εναπόθεσης αποβλήτων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νίκος Πέντζος, απέδωσε -μεταξύ άλλων- το πρόβλημα και στη μη πραγματοποίηση επενδύσεων εκσυγχρονισμού της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης για πάνω από δέκα χρόνια, θέμα που όμως φαίνεται πως οδεύει προς επίλυση.

Ο κ. Πέντζος επισήμανε ακόμη ότι η Πολιτεία οφείλει να οριοθετήσει και οργανώσει χώρους εναπόθεσης των επικινδύνων και των μη επικινδύνων βιομηχανικών στερεών αποβλήτων. «Για να υπάρξει βιώσιμη βιομηχανία στην Ελλάδα, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος, η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τη διαχείριση των βιομηχανικών στερεών αποβλήτων άμεσα. Δυστυχώς, σε αυτό το πεδίο, η βιομηχανία δεν μπορεί να δράσει από μόνη της, χρειάζεται την ενεργό συμπαράσταση της Πολιτείας», είπε.

Πρόσθεσε ότι η βιομηχανία αναγνωρίζει και την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών ελέγχου, αλλά αυτό που ζητά είναι «οι έλεγχοι αυτοί να λειτουργούν σε καθεστώς ισότητας, χωρίς διακρίσεις με κριτήριο τον τόπο, τις ιδιότητες ελεγκτή και ελεγχόμενου, μέσα σε πλαίσιο αντικειμενικότητας και διαφάνειας, αφού ο πλημμελής και περιστασιακός έλεγχος οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό».

Κατά τον ίδιο, η πολυνομία στον τομέα του περιβάλλοντος σημαίνει αύξηση του κόστους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δεν έχουν τα μέσα για την ενημέρωση και παρακολούθηση όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων, με συνέπεια οι επιχειρήσεις αυτές να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, γιατί δεν έχουν τα μέσα να παρακολουθήσουν το συνεχώς μεταβαλλόμενο νομικό περιβάλλον σε σχέση με τη δραστηριότητά τους.

Η βιομηχανία ρυπαίνει
λιγότερο από ό,τι της καταλογίζουν

«Από πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όσον αφορά στην κατανομή απορριμμάτων – αποβλήτων κατά δραστηριότητα, προκύπτει ότι η βιομηχανία, δηλαδή η μεταποίηση, μετέχει σε αυτά κατά ποσοστό μόνο 12%. Επομένως, πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι η βιομηχανία ρυπαίνει, αλλά λιγότερο από ό,τι της καταλογίζουν», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ