Βαρουφάκης: Ο διάδοχος νόμος για την α΄ κατοικία θα φέρει επιτάχυνση πλειστηριασμών

  • Απο stergios
  • 16 Φεβρουαρίου 2019 - 13:24
  • Comments Off

Το νέο πλαίσιο μειώνει την προστασία της α΄ κατοικίας ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, διαβλέποντας επιτάχυνση των πλειστηριασμών.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμο «FOCUS» ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως «οι τράπεζες είναι πτωχευμένες από το 2008, καθώς περιουσία της τράπεζας, είναι τα δάνεια, περιουσία που εξαφανίζεται, όταν πάνω από τα μισά δάνεια είναι κόκκινα». Όπως είπε, «ο μόνος λόγος που λειτουργούν ακόμη οι τράπεζες είναι ελέω της ΕΚΤ».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων, ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπως πως «είναι και αυτό στα χαρτιά αλλά δεν είναι η πρόβλεψή μου».

«Αυτό που προσπαθούν τώρα να κάνουν, η διαταγή που έχει έρθει από τις Βρυξέλλες, είναι επιτάχυνση των πλειστηριασμών και των εξώσεων. Ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μειώνει ουσιαστικά την προστασία αυτή. Το 40% των νοικοκυριών που σήμερα καλύπτονται από το νόμο Κατσέλη, την Τετάρτη δεν θα καλύπτονται, άρα θα έχουμε ουσιαστικά επιτάχυνση πλειστηριασμών. Γι΄αυτό έγινε και αυτή η ρύθμιση. Αυτή η εξέλιξη είναι καταστροφική για το τραπεζικό σύστημα, γιατί θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων, οι τράπεζες θα δουν την περιουσία τους να μειώνεται και θα κοκκινίσουν κι άλλα δάνεια, που σήμερα δεν είναι κόκκινα» εκτίμησε.

Όπως ανέφερε, η λύση που προτείνει το ΜέΡΑ25, είναι μία δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών χρεών. Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη για ένα «δημόσιο οργανισμό, δεν μιλάμε για τράπεζα, που θα πάρει στα βιβλία του τα κόκκινα δάνεια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και οι ίδιες οι τράπεζες θα εκδίδουν υποσχετικές, που θα μπαίνουν στα λογιστικά βιβλία τους».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]