Βαριές καμπάνες για όσους παραβιάζουν τις αρχές ανταγωνισμού προτείνει νέο νομοσχέδιο - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
27
Σεπτέμβριος
Back

Βαριές καμπάνες για όσους παραβιάζουν τις αρχές ανταγωνισμού προτείνει νέο νομοσχέδιο

Να διαμορφώσει συνθήκες ανοικτού και ισότιμου ανταγωνισμού προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση χτες και θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου και μεταφέρει στο ελληνικό δίκαιο την Οδηγία 2014/104/ΕΕ.

Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπονται αξιώσεις αποζημίωσης λόγω παραβάσεως των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα προβλέπεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που θίγονται από καρτέλ και άλλες πρακτικές που αντίκεινται στον υγιή ανταγωνισμό ακολουθώντας την δικαστική οδό να διεκδικούν και να λαμβάνουν αποζημιώσεις για τη ζημία που έχουν υποστεί είτε πρόκειται για άμεση ζημία είτε για πιθανά διαφυγόντα κέρδη .

Το νομοσχέδιο δίνει έμφαση στην ανάγκη σεβασμού των τελεσίδικων αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τα δικαστήρια. Όμως αν και εντός της χώρας οι αποφάσεις αυτές θα είναι δεσμευτικές δεν θα ισχύει το ίδιο και εκτός της χώρας όμως θα μπορεί να αποτελεί αποδεικτικό στοιχεία ενώπιον του δικαστηρίου.

Τα δικαστήρια θα έχουν την αρμοδιότητα να εκτιμήσουν το ύψος της ζημίας που έχει υποστεί ο καταγγέλων βάσει των αποδεικτικών στοιχείων το βάρος των οποίων θα φέρει ο ζημιωθείς. Ωστόσο θα μπορεί να κάνει χρήση και στοιχείων του φακέλου που θα έχει στη διάθεση της η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή κάποια άλλη αρχή εφόσον ο ζημιωθείς δεν είναι σε θέση ο ίδιος να προσκομίσει στοιχεία για την υπόθεση του.

Αρμόδιο για την εκδίκαση αυτών των διάφορων θα είναι το Πρωτοδικείο Αθηνών στο οποίο θα συσταθεί ειδικό τμήμα ενώ ανάλογο τμήμα θα συσταθεί και στο Εφετείο το οποίο εκδικάζει τις εφέσεις .

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!