Τράπεζες: Έρχονται νέες μειώσεις στο προσωπικό

Η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους σε καταστήματα και προσωπικό περνά ψηλά στην στρατηγική των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας, η οποία αποτελεί ένα από τα όπλα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, νέα μείωση του εργαζομένων αρχής γενομένης από το πρώτο εξάμηνο του 2018, απόφαση που θα εξυπηρετηθεί με πιο δραστικού χαρακτήρα λύσεις και όχι με τα γνωστά προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Ενίσχυση της κερδοφορίας

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι εντός της επόμενης διετίας το προσωπικό των τραπεζών αναμένεται να μειωθεί κατά 3.500-4.000 άτομα, με απώτερο στόχο την αποχώρηση 10.000 υπαλλήλων έως το 2020.

Όσον αφορά τους τρόπους αποχώρησης όπως εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος «θα είναι προσαρμοσμένοι στην οικονομική πραγματικότητα, η οποία δείχνει χρόνο με το χρόνο συρρίκνωση των τραπεζικών εργασιών, καθώς η οικονομία δεν επιδεικνύει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η πλειοψηφία των συναλλαγών γίνονται πλέον ηλεκτρονικά».

Ουσιαστικά, η περαιτέρω μείωση του προσωπικού εκτιμάται ότι θα γίνει με «μικρά χρηματικά πακέτα» – έμμεση εθελουσία- τα οποία θα μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός της τράπεζας, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να στηρίξουν τα «παχυλά» πακέτα εθελουσίας εξόδου που εφαρμόσθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια.

Πιέζουν οι μέτοχοι

Πίεση για περαιτέρω μείωση των εργαζομένων, αλλά και συρρίκνωση του δικτύου δέχονται οι διοικήσεις των τραπεζών και από τα ξένα funds που έχουν τοποθετηθεί στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η πίεση των μετόχων σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κερδοφορίας -η οποία υπό την δεδομένη κατάσταση των τραπεζών και της πραγματικής οικονομίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους- φέρνουν μπροστά τις αποφάσεις για μείωση του προσωπικού, αλλά αυτή τη φορά με μικρό κόστος και σε ορισμένες περιπτώσεις με απολύσεις εφόσον το προσωπικό βρεθεί χωρίς αντικείμενο.

Στην μείωση των εργαζομένων αναμένεται να συμβάλλει και η περαιτέρω συγκέντρωση των εργασιών και η συγχώνευση εσωτερικών διευθύνσεων και τμημάτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2008 έως σήμερα το προσωπικό των τραπεζικών ομίλων έχει μειωθεί στα 41.000 άτομα από 64.000, ενώ τα καταστήματα περιορίσθηκαν στα 2.000 από περίπου 4.000.

Πηγή: euro2day.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!