Τράπεζες: Αναμένουν τζίρο 20 δισ. από τη χρήση καρτών το 2017

Τζίρο άνω των 20 δισ. ευρώ αναμένουν οι τράπεζες από τις συναλλαγές με ‘‘πλαστικό’’ χρήμα για φέτος, από τα περίπου 16 δισ. ευρώ με τα οποία έκλεισε το 2016, με προοπτικές ακόμη μεγαλύτερης αύξησης εάν υποχρεωθεί στη χρήση POS το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τα capital controls, σύμφωνα με την εφημέριδα «Ναυτεμπορική», ήταν ο καταλύτης για την εξοικείωση των Ελλήνων στη χρήση χρεωστικών καρτών- οι πιστωτικές αποτελούσαν προσφιλές ‘‘άθλημα’’ των ημερών προ κρίσης- και η περαιτέρω αύξηση θα προελθεί από τη σύνδεση με το αφορολόγητο ενώ, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, πεδίο ανάπτυξης θα είναι κλάδοι που έως σήμερα κινούνται με μετρητά και έχουν μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι και τεχνίτες -υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι.

Το 2016 υπολογίζεται σε περίπου 16 δισ. ευρώ ο τζίρος με ‘‘πλαστικό’’ χρήμα, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2015, ενώ εκτιμάται μια αύξηση της τάξης του 30% για φέτος. Ο περιορισμός της χρήσης μετρητών ήταν ζητούμενο για την τραπεζική αγορά επί σειρά ετών και μόνο ο ‘‘εξαναγκασμός’’ ελέω κεφαλαιακών ελέγχων λειτούργησε τελικώς προς αυτή την κατεύθυνση».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΑΡΤΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΖΙΡΟΣ, 20 ΔΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!