Categories: Οικονομία

Το σχέδιο της Ελλάδας για ενδεχόμενο ενεργειακό black out

Tις προετοιμασίες που έχει κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που η ενεργειακή κρίση χειροτερεύσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ανέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως εξήγησε, μιλώντας την Πέμπτη (12/5) στο Open, η κυβέρνηση εδώ και μήνες έχει σχεδιάσει παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί μία τέτοια έκτακτη κατάσταση ακόμα και αν διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε, η Ελλάδα έχει λάβει τα μέτρα της, για την επάρκεια εφοδιασμού δεδομένων των αυξημένων αναγκών λόγω της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Μάλιστα ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι οι προβλέψεις είναι πολύ αισιόδοξες με την κίνηση να αναμένεται υψηλή, ίσως και στα επίπεδα ρεκόρ του καλοκαιριού του 2019 και γι’ αυτό το λόγο η χώρα πρέπει με κάθε τρόπο θα διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια όλο αυτό το διάστημα.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν το σχέδιο αυτό περιέχει μείωση της κατανάλωσης, συστάσεις, ή λιγότερα χιλιόμετρα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, επεσήμανε ότι για το φυσικό αέριο έχουν σχεδιαστεί τέσσερις παρεμβάσεις με την πρώτη να είναι η τοποθέτηση μέσα στον επόμενο μήνα νέας πλωτής δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην εγκατάσταση αεριοποίησης της Ρεβυθούσας ώστε να διπλασιαστεί η χωρητικότητα και να μπορούμε να υποδεχόμαστε ταυτόχρονα δύο πλοία με υγροποιημένο φυσικό αέριο ώστε να αντικαταστήσουμε την πιθανή διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η δεύτερη παρέμβαση είναι η ετοιμασία 4 μονάδων φυσικού αερίου που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ώστε να χρησιμοποιείται Diesel γιατί είναι μονάδες υγρού καυσίμου και έτσι με αυτό τον τρόπο να μειώσουμε σε μία τέτοια περίπτωση την κατανάλωση φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή και να την αντικαταστήσουμε με Diesel.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στα υπάρχοντα αποθέματα, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει στις δεξαμένες των δύο μεγάλων διυλιστηρίων αποθέματα που διαρκούν για έξι μήνες. Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τέτοιες ποσότητες ώστε «να μην πούμε ποτέ στον κόσμο ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση κατανάλωσης γιατί τα νοικοκυριά όπου είναι οι τελευταίοι που πρέπει να επηρεάζονται από μία κρίση».

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, ένας πιθανός περιορισμός πρώτα αναφέρεται στην ηλεκτροπαραγωγή, στη συνέχεια στη βιομηχανία και σε μία πολύ ακραία περίπτωση, ανοίγει η συζήτηση για διακοπές σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς κλάδους, αποκλείοντας ωστόσο κάτι τέτοιο με βάση τον παρόντα κυβερνητικό σχεδιασμό.

Τα λιγνιτικά

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και σε άλλη μια παρέμβαση όσον αφορά την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, τονίζοντας ότι υπάρχει αρκετός λιγνίτης στις μονάδες για να παρέχουν ενέργεια και βεβαίως υπάρχει και η συζήτηση με την Ιταλία για να αποθηκεύσουμε και στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου ώστε εφόσον υπάρχει μία έκτακτη ανάγκη με αντίστροφη ροή μέσα από τον αγωγό να λάβουμε τα ανάλογα αποθέματα στη χώρα μας και έτσι να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με την ηλεκτρική ενέργεια το επόμενο διάστημα.

πηγή: reporter.gr

Γιώργος Αλεξάκης

Comments are closed.


Recent Posts

Καιρός: Που θα βρέξει την Κυριακή

Καιρός: Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 αναμένονται τοπικά φαινόμενα σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και στο Βόρειο…

23 λεπτά ago

Κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών «ξεσκέπασαν» οι αρχές

Στα χέρια της ελληνικών αρχών βρίσκονται μέλη κυκλώματος που διακινούσαν παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και σε άλλες…

1 ώρα ago

Διπλωματικές πηγές: Ο Αμάρ Αμπάρα είχε εξαφανιστεί

Έλληνας πολίτης του οποίου η εξαφάνιση είχε δηλωθεί στην πρεσβεία της χώρας μας στην Άγκυρα είναι ο άνθρωπος που η…

2 ώρες ago

Κρήτη: Αγροτικό έπεσε σε γκρεμό

Με τραγικό τρόπο έχασε τη ζωή της μία γυναίκα που άφησε την τελευταία της πνοή μετά από τροχαίο δυστύχημα. Σύμφωνα…

2 ώρες ago

Μωβ μέδουσες: Πού έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους

Οι μωβ μέδουσες έχουν εξαπλωθεί στις θάλασσες όλης της Ελλάδας και αρκετές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας της εμφάνισής…

2 ώρες ago

Σκότωσαν χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Σφοδρές αντιδράσεις στα social media έχει προκαλέσει η είδηση ότι στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θανατώθηκε ένας χιμπατζής, αφού διέφυγε από…

2 ώρες ago