tο-πρώτο-μουσείο-μπίρας-άνοιξε-στην-ελλ-166210
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 21.05.2015 | 19:23

Tο πρώτο μουσείο μπίρας άνοιξε στην Ελλάδα – Ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό

Σημείο αναφοράς για την ιστορία και την παράδοση της μπίρας στη χώρα μας, φιλοδοξεί να γίνει το «ΑΘΗΝΕΟ», ο πρώτος χώρος Δημιουργικής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα, και Μουσείο μπίρας, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Πρόκειται για μια μονάδα παραγωγής νέων ειδών μπίρας, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Κηφισσού 102, στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου πριν από πενήντα χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησε το πρώτο της ζυθοποιείο και έχει στόχο να προσφέρει στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ζυθογνωσίας.

Μέσα από μουσειακό εκθεσιακό χώρα αλλά και κέντρο εκπαίδευσης, το «ΑΘΗΝΕΟ» θα φιλοξενεί διαδραστικά σεμινάρια, ενώ στο πρωτότυπο μικροζυθοποιείο θα δοκιμάζονται καινοτόμες συνταγές απαστερίωτης μπίρας, που θα κυκλοφορούν τέσσερις φορές το χρόνο, σε επιλεγμένη διανομή.

Αποτελούμενο κυρίως από αντικείμενα των τριών μονάδων παραγωγής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που εντοπίστηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την ιστορικό και επιμελήτρια Τέχνης Ίριδα Κρητικού, το Μουσείο του «ΑΘΗΝΕΟ» φιλοξενεί σε μόνιμη έκθεση συλλογή πρωτότυπων κεραμικών κυπέλων μπίρας, που ακολουθούν την ιστορική διαδρομή της ανά τους αιώνες. Τη συλλογή υπογράφουν οι Τίνα Καραγεώργη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Άσπα Παπαλεξανδρή και Σταυρούλα Παπασπύρου.

Στον ίδιο χώρο προβάλλεται σύντομο βίντεο για την ιστορία της μπίρας, ενώ στο πλαίσιο τής παρουσίασης μικρών περιοδικών εκθέσεων, σχεδιάστηκε η έκθεση «Ένα ποτήρι για το ΑΘΗΝΕΟ», στην οποία συμμετέχουν οι εικαστικοί Ελένη Αγγέλου, Γιώργος Βορρές, Μάριος Βουτσινάς, Μαρία Γέρουλα, Δικαία Δεσποτάκη, Τζίνα Δημακοπούλου, Χάρης Λουρίδας, Μηνάς Μαυρικάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Στέλιος Παναγιωτόπουλος,Γεύσω Παπαδάκη, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Ειρήνη Τατάκη και Αθηνά Χατζή.

Στη μεγάλη διαδρομή που έχει διανύσει στους αιώνες «το πρωιμότερο χρονολογημένο γνωστό αλκοολούχο ποτό», αναφέρεται στο ενημερωτικό της σημείωμα η Ίρις Κρητικού. «Από τη Μεσοποταμία και τις προμήθειες του Νώε για την Κιβωτό (σύμφωνα με ασσυριακή πινακίδα χρονολογημένη γύρω στο 2.000 π.Χ) μέχρι τους Σουμέριους και το Έπος του Γκιλκαμές. Και από τους Βαβυλώνιους και τους Αιγύπτιους ως τους Έλληνες. «Κατά τη διάρκεια των κλασικών χρόνων στην Αθήνα, ο Σοφοκλής προέτασσε την εγκράτεια και συνιστούσε μια δίαιτα από ψωμί, κρέας, λαχανικά και ζύθο».

Η μπίρα αναφέρεται επίσης από τον Ηρόδοτο και τον Ξενοφώντα, ενώ μεταγενέστερα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι Έλληνες έμαθαν τη ζύμωση στους Ρωμαίους για να φθάσουμε στους χριστιανικούς χρόνους, όπου η ζυθοποίηση γνώρισε νέα άνθηση εξαιτίας κυρίως της ύπαρξης των μοναστηριών που παρήγαγαν τη δική τους μπίρα, βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητά της.

Οι λάτρεις της μπίρας, και όχι μόνο, μπορούν να βρουν λεπτομέρειες για τη λειτουργία του ΑΘΗΝΕΟ, τα σημεία όπου βρίσκονται οι μπίρες που παράγει, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την τέχνη της ζυθοποίησης, αλλά και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που προγραμματίζονται, στην ιστοσελίδα www.athineo.gr και στη σελίδα στο www.facebook.com/letsbeer.gr.

Για τον Ιούνιο ο χώρος θα λειτουργεί κάθε Σάββατο, 13:00-20:00, με ελεύθερη είσοδο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει εκ νέου να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο.