Οικονομία

Το μετρητό βασιλεύει στην αγορά – Αναφορές για ανοίκειες πρακτικές προμηθευτών

Για ανοίκειες πρακτικές προμηθευτών, εν μέσω καραντίνας,  σε κλάδους του λιανεμπορίου διαρκών αγαθών (ηλεκτρικών συσκευών, ηλεκτρονικών ειδών κτλ) κάνουν λόγο μιλώντας στο Reporter.gr παράγοντες της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα τονίζουν ότι παρά την ρύθμιση για τις επιταγές και την παράταση λήξης τους κατά 75 μέρες ζητούν την εξόφλησή τους. Σε περιπτώσεις, δε, προχώρησαν πριν την ισχύ της ΠΝΠ σε πρόωρη κατά μια μέρα ρευστοποίηση των αναγραφομένων ποσών , κάτι που θεωρείται φάουλ στον κόσμο του εμπορίου. Ειδικά όταν οι προμηθευτές είναι εταιρίες κολοσσοί και όχι μικρές εταιρίες που παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Σε περιπτώσεις μάλιστα ζητούν κάλυψη των υπολοίπων ανοικτών λογαριασμών την ώρα που η λιανική είναι σφραγισμένη. Κάτι που οδηγεί σε ασφυξία πολλές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως το μετρητό είναι αυτό που πλέον είναι η προϋπόθεση κάθε συναλλαγής ακόμη και σε στενούς και για χρόνια εταίρους.

Στον αντίποδα και πολλοί κομιστές επιταγών έχουν ζήτημα καθώς έστω κι εάν οι εκδότες τους δεν έχουν κλείσει ή πληγεί επικαλούνται την κατάσταση πηγαίνοντας πίσω πληρωμές. Ουσιαστικά το θέμα της ρευστότητας αναδεικνύεται σε μείζον σε μια δύσκολη στιγμή της οικονομίας την ώρα που πολλές τράπεζες, για να είναι νομικά κατοχυρωμένες μέχρι να βγει η ΠΝΠ πάγωναν όλες τις επιταγές ακόμη κι εάν οι εταιρείες αυτές διέθεταν επαρκές υπόλοιπο, αλλά και ανεξαρτήτως της βούλησης των εκδοτών των επιταγών.

Στο μεταξύ από σήμερα ανοίγουν οι ψηφιακές πλατφόρμες των τραπεζών για τη δήλωση των επιταγών. Μέχρι και πριν δυο μέρες υπήρχε ο φόβος και η έντονη αγωνία ότι δε θα υπάρξει αρκετός χρόνος για τις δηλώσεις αυτές.  Ήδη από χτες, πάντως,  η Ένωση ελληνικών Τραπεζών ανακοίνωσε ότι για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων, και ειδικότερα των υπόχρεων προς πληρωμή των αξιογράφων (εκδοτών επιταγών, αποδεκτών συναλλαγματικών κ.λπ.), τα ΑΦΜ των οποίων εμπίπτουν στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των πληττόμενων επιχειρήσεων [όπως αυτά προσδιορίζονται και διαβιβάζονται στις τράπεζες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)] και επιθυμούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης τα πιστωτικά ιδρύματα θα ολοκληρώσουν και θα ενημερώσουν άμεσα το κοινό -εντός της προβλεπόμενης στην ΠΝΠ προθεσμίας- σχετικά με την διαδικασία υποβολής σχετικής δήλωσης.

Η διαδικασία δήλωσης από τους ενδιαφερόμενους  θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα της 7ης Απριλίου 2020. Έως εκείνη την ημερομηνία, δεν θα είναι επιτρεπτή η εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων.

Ως εκ τούτου το χρονικό διάστημα από 31.3.2020 έως και την 7.4.2020 δεν θα λαμβάνεται υπόψη (αναστέλλεται ο χρόνος) για την εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων.

Μετά την παρέλευση της ως άνω καταληκτικής ημερομηνίας (7.4.2020) δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε δήλωση. Από την 8η Απριλίου 2020 και μετά, τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η κατά τα προαναφερόμενα δήλωση, θα εμφανίζονται/πληρώνονται/σφραγίζονται κανονικά.  Εφόσον οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων (παρά το ότι εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων) επιθυμούν να πληρώσουν  εμπροθέσμως τα παραπάνω αξιόγραφα (ακόμη και πριν από την 07η Απριλίου 2020), θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια τράπεζα.

Γιώργος Αλεξάκης

Νικολέτα Αρκολάκη

Recent Posts

Ηράκλειο: Διασωληνώθηκε 17χρονη μαθήτρια που υπέστη ανακοπή μετά από αλλεργικό σοκ

H 17χρονη διασωληνώθηκε σε νοσοκομείο στο Ηράκλειο μετά από αλλεργικό σοκ, που της προκάλεσε ανακοπή.…

1 ώρα ago

Κύπρος: Συνελήφθησαν δύο Ιρανοί – Σχεδίαζαν επίθεση σε βάρος Ισραηλινών

Δύο Ιρανοί συνελήφθησαν στην Κύπρο καθώς όπως μετέδωσε η «Καθημερινή Κύπρου» σχεδίαζαν επίθεση κατά Ισραηλινών…

2 ώρες ago

«Στον αέρα» εκλογικό αποτέλεσμα σε δήμο λόγω αποχής των δικηγόρων

Στον αέρα βρίσκεται το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Σαμοθράκης λόγω της αναβολής των δικηγόρων.  Αναλυτικότερα,…

3 ώρες ago

Ρέντη: «Δεν τον είχα για αυτό το πράγμα, αν το ήξερα θα είχα πάει μόνος μου στην αστυνομία», είπε ο πατέρας του 18χρονου

Ο πατέρας του 18χρονου ο όποιος συνελήφθη καθώς φέρεται να ομολόγησε πως έριξε τη μοιραία…

3 ώρες ago

Μέση Ανατολή: Πρώτη επικοινωνία Πούτιν – Νετανιάχου έπειτα από δύο μήνες

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ…

3 ώρες ago

Ηράκλειο: Πέθανε λίγες μέρες μετά από χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση κρίθηκε επιτυχημένη από τους γιατρούς, αλλά η γυναίκα λίγες μέρες μετά ξεψύχησε…

4 ώρες ago