Τις τροπολογίες αναμένουν στο Eurgroup για να δώσουν «πράσινο φως» στη δόση - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
30
Νοέμβριος
Back

Τις τροπολογίες αναμένουν στο Eurgroup για να δώσουν «πράσινο φως» στη δόση

Σε μαρτύριο της σταγόνας για την Κυβέρνηση εξελίσσεται η διαδικασία υλοποίησης των προ – απαιτουμένων που ουσιαστικά οδηγεί σε θεσμικό ευτελισμό της χώρας. Έτσι με ενσωμάτωση σε σχέδιο νόμου για την δημιουργία επιτροπής αλιείας στη Μεσόγειο ενσωματώθηκαν ως τροπολογίες οι «αστερίσκοι» που έχουν βάλει οι εταίροι σε σειρά δράσεων που εκκρεμούν.

Η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση είναι αφόρητη, απότοκο της βαθιάς δυσπιστίας που επικρατεί ειδικά στο «Γερμανικό κύκλο» του eurogroup & EWG λόγω των καθυστερήσεων στην κατάθεση των τροπολογιών και της έκδοσης των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο των τελευταίων προαπαιτούμενων που απορρέουν από την β’ αξιολόγηση.

Είναι ενδεικτικό ότι στο χθεσινό δείπνο εργασίας του EuroWorkingGroup (EWG) δεν έγινε δυνατό να συνταχτεί από τους συνεργάτες των Ευρωπαίων Υπ. Οικονομικών η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) καθώς δεν είχαν ψηφιστεί οι τροπολογίες. Έτσι ακόμη ένα εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης έχει προστεθεί κάτι που με την εσπευσμένη διαδικασία στη Βουλή φιλοδοξεί να το ξεπεράσει η κυβέρνηση.

Χτες πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο EWG τόνισε ότι η «Αθήνα κάνει αυτό που χρειάζεται και ότι ήρθε η ώρα των δανειστών να πράξουν με την σειρά τους το ίδιο». Άλλωστε η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση του Εurogroup ότι θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Πάντως και χτες στο EWG επιβεβαιώθηκε ότι στο θέμα του χρέους ο πήχης έχει κατέβει χαμηλά καθώς οι ενδείξεις από τους ευρωπαίους συνεργάτες των Υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης είναι ξεκάθαρες. Πλέον χρηματοδότηση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δε θα υπάρξει πριν εξειδικευθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ενώ για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση οι τεχνοκράτες παρέπεμψαν στις πολιτικές αποφάσεις και στην ΕΚΤ.

Γιώργος Αλεξάκης

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!