Τιμές βενζίνης: Ευκαιρία για αισχροκέρδεια από πρατηριούχους -Πώς αυξάνουν τις τιμές

Την ανηφόρα αναμένεται να πάρει η τιμή της βενζίνης με μεγάλους χαμένους τους καταναλωτές και κερδισμένους τους πρατηριούχους, οι οποίοι ήδη (αδικαιολόγητα) έχουν προχωρήσει σε υπέρογκες αυξήσεις της τιμής του λίτρου.

Συγκεκριμένα παρότι οι τιμές διυλιστηρίου έχουν αυξηθεί μόλις 1 λεπτό το λίτρο, εκπρόσωποι πρατηριούχων μιλούν για αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 10 λεπτά! Αναγνώστες της aftodioikisi.gr ήδη καταγγέλλουν ότι υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές 3 και 4 λεπτά το λίτρο από πολλά πρατήρια. Κι όλα αυτά την στιγμή που σύμφωνα με πηγές των αρμόδιων αρχών τα περισσότερα πρατήρια έχουν αποθέματα βενζίνης που έχουν προμηθευτεί σε χαμηλές τιμές πριν καν υπάρξει το χτύπημα στη Σαουδική Αραβία. 

Η ΠΟΠΕΚ (ιδιοκτήτες πρατηρίων) με ανακοίνωση της, ήδη προαναγγέλλει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. «Αύριο Τετάρτη 18/09/2019, περιμένουμε με κάθε επιφύλαξη , σημαντική ΑΥΞΗΣΗ στις τιμές όλων των καυσίμων, και ΑΥΞΗΣΗ στο LPG Auto», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, έκανε λόγο για αύξηση της τάξης του 4-5% που μεταφράζεται σε 6 λεπτά το λίτρο.

Την ίδια η κυβέρνηση  εξήγγειλε ότι ξεκινάνε έλεγχοι στην αγορά και θα υπάρξουν «πρόστιμα σε όσους αυξάνουν αυθαίρετα τις τιμές».  Σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνει έκτακτη σύσκεψη στις 3 το μεσημέρι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας για τις εξελίξεις στις τιμές των καυσίμων μετά τα γεγονότα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Η σύσκεψη γίνεται υπό τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά και έχει κληθεί το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και εκπρόσωποι των διυλιστηρίων των εταιρειών εμπορίας καυσίμων και των πρατηριούχων. «Αύξηση της τιμής της βενζίνης σήμερα δεν δικαιολογείται. Τα αποθέματα της χώρας μας είναι στις παλαιότερες τιμές και το πετρέλαιο σήμερα πέφτει», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ .

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης παρέμεινε χθες σταθερή στο 1,589 ευρώ το λίτρο, όσο ήταν και την περασμένη Παρασκευή. Οι τιμές διϋλιστηρίου στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κοντά στο 1 λεπτό το λίτρο, διαφορά η οποία αναμένεται να μετακυλισθεί στις τιμές αντλίας, αλλά κυμαίνεται ωστόσο στις συνήθεις διακυμάνσεις της αγοράς. Σημειώνεται ότι οι τιμές διϋλιστηρίου διαμορφώνονται καθημερινά με βάση την εξέλιξη των διεθνών τιμών των προϊόντων (βενζίνη, ντήζελ κλπ.) και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου των προηγούμενων 5 ημερών. Συνεπώς αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά θα φανούν τις επόμενες 1 – 2 ημέρες και θα εξαρτηθούν βέβαια από το κατά πόσο οι διεθνείς τιμές θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά ή όχι.

Η εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, από την έκταση των ζημιών στο διυλιστήριο του Αμπκάικ της Σαουδικής Αραβίας μετά τις δύο επιθέσεις, που εκτός από την κατακόρυφη μείωση της προσφοράς, αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΙΜΗ, ΒΕΝΖΙΝΗ, ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!