Τι ποσό θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Βάσει της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου, η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 32 δις ευρώ από τα 500 δις ευρώ που θα δοθούν συνολικά, εκ των οποίων τα 19,5 δις ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,5 δις ευρώ αφορούν δάνεια.

Συγκεκριμένα, με βάση την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει από τις επιχορηγήσεις του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το ποσό των 12,612 δις ευρώ για τα έτη 2021 και 2022 (περίπου το 70%) και 3,631 δις ευρώ ως το τέλος του 2023 (30%).

Η προθεσμία για την υποβολή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι η 30η Απριλίου 2021. Ωστόσο, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να υποβάλουν τα προσχέδια από τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Μηχανισμό δεν αναμένεται να ξεκινήσουν νωρίτερα από το Μάιο του 2021

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ενθαρρύνει έντονα τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως οι καθαρές τεχνολογίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, η επαναφόρτιση και ο ανεφοδιασμός καυσίμων, οι βιώσιμες και έξυπνες μεταφορές, οι ευρυζωνικές υπηρεσιες σε περιοχές και νοικοκυριά ( συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών και 5G), ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και των υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών και υγειονομικών συστημάτων), τα βιομηχανικά δεδομένα, η προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων για την υποστήριξη ψηφιακών δεξιοτήτων και εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης για όλες τις ηλικίες, κ.α.

Η υλοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα συντονίζεται από την ειδική ομάδα δράσης της Κομισιόν (Task Force) σε στενή συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων. Ένα διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παράσχει πολιτική καθοδήγηση στην ειδική αυτή ομάδα δράσης, για να διασφαλιστεί η συνεκτική και αποτελεσματική εφαρμογή του Μηχανισμού.

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν σχετικά με τη νομοθετική πρόταση, ώστε ο Μηχανισμός να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2021.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΠΟΣΑ, ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!