Τι λέει η ΔΕΗ για την απόφαση του Εφετείου Αθηνών σχετικά με την «Αλουμίνιον Ελλάδας»

Σε σειρά διευκρινίσεων για την απόφαση του Εφετείου Αθηνών να απορρίψει την αγωγή της ΔΕΗ εναντίον της διαιτησίας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και εναντίον της Αλουμίνιον Ελλάδος, προέβη η διοίκηση της Επιχείρησης.

  • Το Εφετείο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, στο ύψος της τιμής της Η.Ε. ή του κόστους της ΔΕΗ. Με την απόφασή του δεν έγιναν δεκτοί οι λόγοι ακυρώσεως που πρόβαλε η ΔΕΗ, με την αιτιολογία ακριβώς ότι δεν επιτρέπεται το δικαστήριο να ερευνήσει επί της ουσίας την υπόθεση. Κατά συνέπεια είναι αβάσιμες οι αναφορές σε δημοσιεύματα σχετικά με δήθεν κρίση του Εφετείου επί της ουσίας που αφορά την τιμή προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας ή το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.
  • Το Εφετείο δεν δέχθηκε το αίτημα της ΔΕΗ για την αποστολή προδικαστικού ερωτήματος προς το Δικαστήριο της ΕΕ για το κατά πόσον συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση η προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας στην τιμή της διαιτησίας της ΡΑΕ χωρίς ειδική αιτιολογία. Άρα το Εφετείο ούτε σ’ αυτή την περίπτωση εξέτασε την ουσία (τιμή ρεύματος). Επισημαίνεται ότι ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκκρεμεί η προσφυγή της ΔΕΗ (από 25.3.2015) κατά απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έκρινε ότι η καταγγελία της Επιχείρησης για παράνομη κρατική ενίσχυση, λόγω της τιμής που όρισε η απόφαση της διαιτησίας, δεν χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
  • Γενικά, η βασική λογική που διαπερνά την απόφαση είναι ότι η προσφυγή στη διαιτησία της ΡΑΕ έγινε, τότε από τη ΔΕΗ οικειοθελώς.
  • Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του Εφετείου ουδόλως επηρεάζει τα θέματα της τιμολόγησης της ΑτΕ ή των λοιπών πελατών. Το κόστος είναι κόστος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΕΗ, ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!